L'oci nocturn augura tancament de locals

El Govern preveu mantenir tancats els locals fins a l’estiu i el sector denuncia sentir-se “discriminat” pel procés de reobertura

L'oci nocturn augura tancament de localsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va aprovar ahir noves mesures d’alleugeriment de restriccions en activitats econòmiques per la millora de la situació epidemiològica però no han estat vistes amb bons ulls per tothom. Els empresaris del sector de l’oci nocturn se senten discriminats i afirmen que si es manté el tancament alguns negocis no podran sobreviure.

El ministre Joan Martínez Benazet va anunciar ahir durant la seva compareixença posterior al consell de ministres que encara no es permet reactivar els locals nocturns més enllà del servei que poden donar en horari de bar, “perquè el virus encara és molt viu i molt present a tot arreu”, i va emplaçar una possible reobertura de cara a l’estiu. Una data que, per als propietaris, és massa llunyana. “Ho veiem malament. Deixen que se celebri el festival Andorra Mountain Music amb 4.000 persones i no deixen obrir una mica d’oci? No ho entenc. Ens hem de reunir perquè no ho trobem normal”, es va queixar Carlos Nascimiento.

“No demanem que es pugui ballar però sí que ens deixin obrir fins a les dues de la matinada per fer copes, com als bar”, va afegir. Nascimiento va explicar que tot i estar tancats, els propietaris d’aquests locals han de fer front a taxes i impostos i que no saben fins quan es podran mantenir sense fer fallida. En aquest sentit, el Govern està assumint el 75% del lloguer dels locals, un percentatge que el sector considera insuficient. “Si no podem obrir, almenys que les ajudes siguin més ràpides i al 100%. Una opció o l’altra”, va sentenciar.

Per altra banda, qui sí que celebra el relaxament de les noves mesures és el sector dels bars, que amplia l’horari d’obertura fins a les nou. “És una mica tard perquè ho estem demanant des de fa temps, però ho celebrem. Més temps oberts vol dir més facturació”, va dir Francesc Medina, de la Unió de Bars.

Sense hora de ventilació

Les dues hores de ventilació que havien de fer els establiments de begudes i restauració al dia, una al migdia i l’altra al capvespre, deixen de ser obligatòries. “Continuem recomanant que hi hagi una ventilació permanent als locals, però ja no serà necessari que tanquin per tal de fer les desinfeccions”, va explicar Martínez Benazet. Aquesta és una altra novetat pel que fa als bars, a banda de l’ampliació d’horari. El paquet de mesures entra en vigor avui. D’altra banda, la flexibilització de les mesures va més enllà de la restauració i l’hostaleria i afecta directament els esdeveniments culturals. En aquests casos, l’aforament passa fins al 50% del total dels espais. Un augment de capacitat que també afecta els balnearis, que podran omplir la meitat de l’espai.

El paquet de canvis que es va anunciar ahir implica també els esports. I és que els esdeveniments esportius que impliquin persones nascudes fins al 2014 ja es podran tornar a viure. Amb una excepció, que en espais tancats, els nens d’entre sis i vuit anys hauran de competir amb mascareta en no estar sotmesos a cribratges esportius. També es permetrà la reobertura de parcs infantils interiors i sales de joc i de màquines recreatives, restringint l’aforament fins al 30%. No obstant això, pel que fa als parcs infantils, no hi podrà haver més de deu nens i un acompanyant.

Aquesta reobertura d’algunes activitats porta implícit un retoc de les ajudes que reben les empreses. “Som conscients que amb aquestes limitacions no podran recuperar encara la facturació anterior, per això mantenim ajudes amb una rebaixa”, va explicar el ministre portaveu, Eric Jover. Així doncs, les subvencions al lloguer per als establiments que poden obrir amb els canvis passen del 75% al 50%.

Els canvis

L’hora de dinar s’allarga mitja hora i els restaurants podran tenir els comensals a taula fins a dos quarts de cinc de la tarda.

El tancament dels bars s’allarga una hora i es podrà consumir en els establiments fins a les nou del vespre.

L’hora de ventilació que havien de fer els establiments tant al migdia com al capvespre deixa de ser obligatòria, tot i que el Govern insta que hi hagi ventilació a l’interior en tot moment.

Els actes culturals i els balnearis veuen ampliada la seva capacitat d’aforament i a partir d’ara podran omplir fins a un 50% de les localitats disponibles.

S’autoritzen les competicions esportives fins als nascuts el 2014. No obstant això, entre els nens del 2012 i el 2014 s’estableix l’ús de la mascareta si la competició es practica en un recinte tancat.

Els parcs infantils que es troben en recintes tancats poden tornar a obrir les seves instal·lacions amb una capacitat del 30%. No obstant això, només hi poden haver deu nens i un acompanyant per infant i dur un registre.

Les sales de jocs i explotació de màquines recreatives també poden tornar a obrir les portes amb una capacitat màxima del 30%.

tracking