Salut

Grifols construirà un centre de recerca a Ordino

La farmacèutica arriba a un acord amb el Govern per l'equipament, que preveu que estigui enllestit el 2023 i que té per objectiu "avançar el coneixement del sistema immunitari"

Grifols construirà un centre de recerca en immunologia a OrdinoGrifols

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La farmacèutica Grifols construirà un centre de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) que permeti "avançar el coneixement del sistema immunitari humà i investigar i desenvolupar noves teràpies immunològiques". La multinacional ha arribat a un acord amb el Govern per situar l'espai a Ordino, concretament als terrenys de Casa Rossell, al Prat de la Farga (al costat del camí Ral), que són de titularitat de l'Executiu.El Diari ja va avançar en l'edició del passat 28 de desembre que aquests terrenys acollirien un centre de recerca immunològica i finalment l'acord s'ha tancat avui.

Grifols ha assegurat que estarà acabat l'any 2023 i serà un dels pocs centres de recerca d'Europa dedicats a la immunologia, per la qual cosa espera atraure científics i tècnics de múltiples disciplines de tot el món i que siguin reconegutsen l’àmbit de la investigació translacional i clínica. L'espai el dissenyaranGrifols Engineering i Grifols Innovation and New Technologies (GIANT) que, segons ha assegurat la farmacèutica, tindran en compte, tant per al disseny, com per a la construcció i la selecció de materials, criteris ambientals i el "respecte cap a l'entorn natural, amb un ús eficient de l'energia i l'aigua, i tecnologies avançades per garantir la sostenibilitat".

El cap de Govern, Xavier Espot, ha celebrat l’acord formalitzat avui al Consell d’Administració de l’ADI (Andorra Desenvolupament i Inversió) iha posat en relleu que aquest projecte pugui estimular, directament o indirectament, que altres inversions del sector sanitari puguin implementar-se a Andorra. "La iniciativarespon, especialment, en el context postpandèmic actual, als objectius inclosos en el full de ruta de l'Executiu de diversificar l'economia apostant per sectors prioritaris com la biotecnologia, la investigació i el progrés tecnològic, fomentant la innovació, l'atracció de talent humà i les activitats d'alt valor afegit", ha assenyalat el cap de Govern.

Per la seva part, el co-conseller delegat de la multinacional, ha assegurat que "estem orgullosos de construir unes instal·lacions de R+D+I en immunologia del més alt nivell al sud d’Europa, en un entorn natural i inspirador com són els Pirineus andorrans. El centre es vol convertir en un referent internacional per avançar el coneixement del sistema immunitari i desenvolupar teràpies que millorin la salut i la qualitat de vida de les persones".

Amb l'acord aprovat avui, Grifols i el Govern, a través de GIANT i l'ADI, formalitzaran una nova empresa conjuntada, i la farmacèutica serà propietària del 80% i l'ADI del 20%.Grifols tindrà la majoria del consell d’administració de la nova entitat constituïda, i la resta de càrrecs correspondran al Govern.La inversió prevista per la construcció del centre és d'uns 25 milions d'euros, tots ells aportats per Grifols, que a més invertirà anualment set milions en concepte de recerca, mentre l'ADI aportarà 200.000 euros anuals.

Dos modificacions de llei urgents

Espot ha comparegut en la roda de premsa posterior al consell de ministres per donar més detalls de l'acord amb Grifols, el qual ha celebrat enormement i ha agraït a la multinacional l'interès per Andorra. El cap de Govern ha explicat també que l'inici de les obres estan pendents de tràmits administratius, a més de dues modificacions de Llei, que el Govern ja ha entrat a tràmit parlamentari en modalitat d'extrema urgència i necessitat per tal que siguin aprovades, preferentment, en la sessió del consell de ministres de dijous vinent. L'objectiu d'aquestes modificacions és de dotar de la màxima seguretat i garantia jurídica el nou centre de recerca. Les modificacions s'han fet en Codi de l'Administració i en la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme, per tal que s'incloguin les iniciatives destinades a la recerca, el desenvolupament i la innovació.

A més, al Codi de l'Administració es fa una precisióde qui i en quines condicions es pot cedir l'ús de béns patrimonials, tant de les administracions públiques com de les entitats del sector públic, ja sigui amb finalitats d'utilitat pública i social com per a projectes estratègics declarats d'interès nacional. També s'introdueixen aclariments en el procediment per a l'explotació de béns patrimonials, de manera que en supòsits concrets i degudament justificats es puguin fer adjudicacions directes i no siguin necessaris procediments de concurrència. El cap de Govern ha assegurat que aquests supòsits es trobenen dret comparat i s'adapten al que estipula el cabal comunitari.

tracking