Els propers 25 anys, a debat

La iniciativa ‘Andorra: reptes de futur’ arrenca avui amb l’objectiu d’extreure conclusions no necessàriament vinculants que serveixin per aparcar les guerres polítiques

Els propers 25 anys, a debatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els propers 25 anys d’Andorra, a debat. Aquest és el punt de partida amb el qual s’inicia avui la primera sessió de treball del cicle de trobades que organitza de forma transversal el Govern, el Consell General i els comuns sota el títol: Andorra, reptes de futur. La utilitat d’aquestes trobades dependrà, en bona part, del profit que en vulguin extreure les administracions, ja que el contingut que se’n desprengui no serà vinculant. De fet, tal com va admetre ahir la síndica general, Roser Suñé, aquesta iniciativa “no és un espai per prendre accions directes, sinó que les conclusions es posaran a disposició de les institucions”.

El projecte comptarà amb un pressupost de 90.000 euros i tractarà qüestions relacionades amb les relacions internacionals i el desenclavament físic; les administracions públiques; la transició energètica, el medi ambient i el canvi climàtic; la transformació i la diversificació econòmica, i, en darrer lloc, la salut, el benestar i la solidaritat. A banda d’aquest triangle d’institucions, en aquestes taules de treball també hi seran convidats a participar 22 organismes com poden ser FEDA, Andorra Telecom, el SAAS o la CASS, entre d’altres, i 90 associacions representatives de la societat civil. Així mateix, una de les particularitats és que alhora es farà partícips d’aquestes reflexions una vintena d’experts nacionals i internacionals, respectivament.

Per la seva part, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va comentar que l’esperit del projecte neix amb la voluntat que sigui un espai “el més transversal possible”. “No hi ha cap connotació partidista. La prioritat és generar reflexió i debat”, va remarcar. Al seu torn, la consellera del PS Susanna Vela va posar en relleu “la pluralitat” de la iniciativa tenint en compte que s’han escollit experts internacionals “que cobrissin el màxim ideari possible”. En representació dels comuns, el cònsol menor d’Encamp, Jean-Michel Rascagneres, va mostrar la seva “satisfacció” per articular un projecte del qual n’espera “una repercussió important”.

L’estructura

“El calendari ha estat condicionat per la pandèmia. Volíem començar a la tardor però va haver-hi de nou una pujada de la situació lligada a la Covid-19 i ens vam donar de marge de temps fins que passi Pasqua”, va declarar Suñé respecte dels timings d’Andorra: reptes de futur. En aquest sentit, la metodologia que seguiran les cinc taules de treball estarà formada pel mateix esquelet. Les sessions tindran una durada de dues hores i mitja i estaran estructurades de la següent manera: la primera sessió servirà per presentar la iniciativa al plenari; la segona sessió estarà enfocada a identificar els escenaris de futur i les possibles problemàtiques que se’n derivin en grups de treball reduïts; la tercera sessió es basarà en explorar alternatives en grups de treball reduïts, i, en darrer lloc, a la quarta sessió s’exposaran les conclusions al plenari.

LES CLAUS

1 Desenclavament físic

Relacions internacionals

La primera trobada comença avui al Centre Cultural i de Congressos Lauredià i comptarà amb Pere Vilanova, Emmanuel Comte i Francesc Robusté en qualitat d’experts sobre la matèria.

2 Institucions

Administracions públiques

La primera trobada comença el 4 de maig a l’Art Hotel d’Andorra la Vella i comptarà amb Carles Ramió, Victòria Alsina, José Luis Martí i Oliver Escobar en qualitat d’experts sobre la matèria.

3 Canvi climàtic

Transició energètica i medi ambient

La primera trobada comença el 4 de maig al Centre Cultural i de Congressos Lauredià i comptarà amb Euromontana, Didier Galop, Jordi Soler i Yuka Makino en qualitat d’experts sobre la matèria.

4 TRANSFORMACIÓ

Diversificació econòmica

La primera trobada comença el 20 de maig a la sala d’actes del comú d’Escaldes i comptarà amb Anton Costas, Giorgios Kallis, Toulouse School of Economics i Andreu Veà com a experts.

5 SALUT

El benestar i la solidaritat

La primera trobada comença el 20 de maig a la sala d’actes del comú d’Escaldes i comptarà amb Magda Marquet, Joan Benach, Jo Littler i Aina Tarabini en qualitat d’experts sobre la matèria.

tracking