Cimera Iberoamericana

Crida per a un accés igualitari a les vacunes en l'acte previ a la Cimera

Espot, Macron, Sánchez, Costa, Alvarado, Piñera i Grynspan han pres part d'una taula rodona en el marc de l'esdeveniment que acull demà el Principat

António Costa i Pedro SánchezFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'esdeveniment previ a la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern, que portava el títol 'Reformar i fortalecer el sistema de salut mundial para una mejor respuesta a futuras pandèmias',ha servit per fer una crida a l'accés a la vacuna igualitari i equitatiu per part de tots els països. El cap de Govern, Xavier Espot, s'ha unit a la resta de mandataris iberoamericans i ha apel·lat a la necessitat d’unir esforços per afrontar i blindar una arquitectura mundial comuna en pro de la salut. A més, ha destacat l'objectiu de "crear un nou acord internacional davant de possibles noves pandèmies". Una proposta a la qual també han fet referència la resta de caps de Govern presents a l'acte. Entre ells hi havia el Copríncep francès, Emmanuel Macron, que ha posat en relleu que "hem de vacunar al màxim les nostres poblacions", fet que s'ha d'assolir amb una "col·laboració" entre tots. "No podrem sortir de manera aïllada, en el si de la UE i en el món iberoamericà, perquè només podrem sortir si l'erradiquem totalment", ha exposat Macron.

En el mateix sentit s'ha expressat el primer ministre, António Costa, com també el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha exposat que "comparteixo que no estarem segurs fins que tots estiguem segurs. Tots tenim molt a fer en aquest exercici de solidaritat". En l'acte previ a la Cimera també hi han participat el president de Xile, Sebastián Piñera i el de Costa Rica, Carlos Alvarado, que com Macron han intervingut telemàticament.

Rebuda dels caps d'Estat i de Govern presents a la Cimera

Espot i el Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, han donat la benvinguda a la Cimera Iberoamericana als caps d'Estat i de Govern dels quatre països que han viatjat a Andorra per viure presencialment l'esdeveniment. L'acte protocolari ha finalitzat amb l'arribada del rei d'Espanya, Felip VI, que torna a Andorra després de la visita oficial de finals de març.

El primer a arribar, cap a les 14.40 hores, ha estat el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, a qui han acompanyat cap al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, on es duran diferents actes duran la tarda. Prèviament, a la plaça del Poble i amb l'Església de Sant Esteve de fons, han sonat els himnes d'Espanya i Andorra.

La següent arribada ha estat la de la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i després ha estat el torn per al president de Guatemala, Alejandro Giammattei. En aquest cas, també ha sonat l'himne guatemalenc, abans de l'entrada al Centre de Congressos del mandatari. Protocol que s'ha tornat a repetir per rebre el president de la República Dominicana,Luis Abinader, que com tots els caps d'Estat han estat rebuts pel president de la CEA, Gerard Cadena, abans d'entrar a la seu de la Trobada Empresarial Iberoamericana.

El president de Portugal,Marcelo Rebelo de Sousa, i primer ministre, António Costa, han estat estat rebuts poc abans de dos quarts de quatre com a caps de la delegació lusa que participa presencialment en la Cimera.

El rei d'Espanya, Felip VI, escolta l'himne amb Vives i Espot

Pedro Sánchez, Joan-Enric Vives i Xavier Espot

tracking