Cimera Iberoamericana

Felip VI parla dels efectes de la pandèmia en la cloenda de la trobada empresarial

El monarca espanyol i el cap de Govern, Xavier Espot, han tancat la 13a edició de l'acte empresarial en el marc de la Cimera

Felip VI, durant la seva intervenció a la cloenda de la Trobada empresarial iberoamericanaCasa Real

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i el rei d'Espanya, Felip VI, han tancat la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana amb un discurs cadascú en l'acte de cloenda.Després de rebre les conclusions de part del sector empresarial, Felip VI ha començat recordant totes les víctimes de la pandèmia, i igual que Espot ha felicitat als organitzadors per portar a terme aquest fòrum internacional. El monarca espanyol ha admès que "els efectes de la pandèmia han sigut clarament molt negatius i sense precedents. I els que conformem la comunitat iberoamericana ens hem vist molt afectats", però que calia aprofitar aquesta situació per fer "un nou enfocament a la innovació i la tecnologia com a catalitzadors per a la igualtat de gènere". Finalment el cap d'estat d'Espanya ha dit que "cal apostar per una economia global i oberta, aprofitant les especialitzacions internacionals".

Per la seva banda, Espot ha posat en relleu la importància d'aquest fòrum i ha dit que "els reptes de present i futur són comuns perquè hi ha reptes tan globals que no es poden fer des dels prismes locals i requereix un consens ampli que només es té dels organismes internacionals". El cap de Govern ha admès que "la Covid-19 ha posat al descobert les carències estructurals que tots teníem",recordant així unes paraules de la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, però ha afegit que "la crisi ha accelerat els canvis que la societat necessitava" posant èmfasi en les energies renovables, la innovació, la digitalització i la inclusió plena de la dona en el mercat de treball.

El dirigent andorrà ha parlat del futur i ha manifestat que "la despesa pública s'ha de destinar a què faci un efecte multiplicador i dissenyar un ecosistema que fomenti el talent". Espot ha remarcat la importància de la col·laboraciópublicoprivadai ha acabat dient que, si es fa una aposta ferma i decidida pels nous valors i no únicament pensant en decisions macro econòmiques "s'augura un futur esperançador, tant per les que treballa en renovables, sinó per reduir el cost del consum energètic per al consumidor final i cal fer un diàleg profund i treballar cap a la universalitat".

Els empresaris aposten per la innovació i la col·laboració públicoprivada

El sector empresarial ha fet arribar als governants polítics que demà es reuniran a la Cimera Iberoamericana les línies bàsiques de les recomanacions arran de les conclusions de la trobada empresarial. Aquestes se centren en el foment de la col·laboraciópublicoprivadai una aposta ferma per la digitalització de l'economia, apostant per la sostenibilitat i la innovació.

A més a més, els empresaris de la trobada han demanat un esforç per tal que el talent que es genera a la regió es pugui quedar i també per tal que es fomenti el comerç en la regió. Cal tenir en compte que actualment s'estan negociant unacord delliure comerç entre la Unió Europea i elMercosur, que el president de Portugal,MarceloRabeloSousaha qualificat del "més gran que s'ha fet mai". Elsector empresarial també ha demanat que es millori la inclusióde les donesen el mercat laboral, especialment en els càrrecs directius.

El president de l'Organització Internacional delsEmpleadors, ErolKiresepi, ha dit que la "inclusió de les dones enel mercat laboral fomenta la competitivitat". Per la seva part el president de la CEA i organitzador de l'acte, Gerard Cadena, ha destacat que "cal sostenibilitat per sortir de la crisi" i ha afegit que "calen inversions que generin impacte mediambiental i social". Finalment el director de laCEOi secretari permanent delConsejode EmpresariosIberoamericanos, AntonioGaramendiha dit que "s'ha de fomentar la inversió en infraestructures digitals que permetin un accés de tothom a internet, especialment en les zones rurals".

tracking