Cimera iberoamericana

Desenvolupament sostenible per sortir de la crisi

Espot defensa el canvi de model per fer front a les necessitats econòmiques i a la recuperació dels sectors tocats per la pandèmia

Defensa del model sostenible per sortir de la crisiFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La 13a Trobada empresarial iberoamericana va tenir en la benvinguda una d’aquelles frases que queden per a la posteritat. “El desenvolupament serà sostenible o no serà”, així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en les declaracions que va fer després de donar la benvinguda a l’avantsala de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc demà. Amb poc més de sis mesos de retard, a causa de la pandèmia, Andorra la Vella es va vestir de gala per acollir al Centre de Congressos les dues jornades en què tindrà lloc la trobada empresarial.

El parlament d’Espot va cloure les intervencions del primer acte i el cap de Govern no va deixar passar l’oportunitat de refermar el compromís d’Andorra amb el desenvolupament sostenible. Abans, però, va tenir un record per a les víctimes de la pandèmia arreu del món i va afirmar que “el nombre ha estat massa elevat”, a més a més d’admetre que “el coronavirus ens ha colpejat amb una força que ningú esperava”. Amb relació a les conseqüències de la pandèmia, Espot les va qualificar de “devastadores” i especialment per a un país com Andorra, ja que “el 2019 vam rebre vuit milions de visitants i l’any passat només cinc”, motiu pel qual el Govern que encapçala va fer “l’Horitzó 23, posant t èmfasi a reconvertir i millorar els sectors tradicionals com el turisme i diversificar l’economia per fer-la més resilient”.

Compromís amb el medi ambient

El líder de l’executiu va recordar que “Andorra va ser un dels primers països a mostrar el més ferm compromís amb els acords de París”, però va afegir que, perquè qualsevol pacte sobre un nou model de desenvolupament tiri endavant, cal “el compromís de les empreses”, ja que si no “el desenvolupament sostenible seria una entelèquia”.

El cap de Govern va encoratjar els empresaris a “omplir de contingut l’agenda 2030” en un document que els líders polítics rebran avui, un cop acabada la trobada. Espot va acabar la seva intervenció citant Miguel de Unamuno i va dir que “aquí no hem tingut ni herois militars ni revolució. Hem tingut la intrahistòria. La història dels pobles, de persones anònimes que fan que la cosa funcioni. I aquí el paper de les persones empresàries és un paper crucial”, i va dir que aspirava a les professions tradicionals sumar-hi “investigadors o experts en energies renovables”.

La primera de les intervencions de la tarda va anar a càrrec de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va presentar el país al món. A més, va posar en relleu la història comercial d’Andorra i va dir que “el nostre primer motor econòmic va ser el comerç. A mitjan segle passat hi havia riuades de gent que venien a comprar vaixelles, olles de pressió o formatge”, i va destacar que “l’actual Andorra l’hem construït entre tots, amb moltes persones d’Iberoamèrica, especialment d’Espanya i Portugal”.

El relleu de Marsol el va prendre el president de la CEA, Gerard Cadena, l’entitat sobre qui ha recaigut el pes de l’organització de la trobada empresarial. Cadena va dir que “hem de reconstruir els sectors que han quedat més tocats per la crisi”, però va afegir que “no ho hem de fer en el sentit antic que teníem, sinó d’acord amb una economia circular”. El president de la CEA va recordar que “hem demostrat que les empreses som claus per a la recuperació i formem part de la solució”. Finalment, Cadena va dir que “el desenvolupament sostenible és un programa de canvi de societat, i això es fa des de tots els àmbits amb decisions inclu­sives”.

L’altra pota de l’organització requeia en la secretaria general iberoamericana, que en la persona de Rebeca Grynspan va fer una glossa d’allò públic en relació amb el que estava passant arreu del món amb la pandèmia de la Covid-19. “La pandèmia no discriminava, perquè tots ens podíem posar malalts. Però tots no ens podem curar igual”, va dir Grynspan, que va afegir que la pandèmia havia mostrat “els dèficits estructurals. Són problemes que teníem d’abans com la falta d’universalitat en la salut, i això ens recorda la profunda revalorització que aquests fets han fet de les coses públiques, però enteses com a col·laboració de tots”.

Per la seva part, el president de la CEOE, la patronal espanyola, Antonio Garamendi, va posar en relleu “l’esperit de resiliència i d’afrontar les dificultats” del sector empresarial, i va comminar que en el nou període que afrontaran els països després de la pandèmia serà essencial “la col·laboració publicoprivada”. Finalment, el president de l’Associació Internacional d’Empleadors, Erol Kiresepi, va dir que “cal estudiar una regulació de la feina de les grans plataformes digitals i que siguin equitatives entre els diferents països del món”.

Defensa del model sostenible per sortir de la crisi

tracking