El PS dubta de la fórmula proposada pel pacte d'estat

El PS discrepa de crear una comissió legislativa i renunciar a la taula de treball amb Govern i CASS

El PS dubta de la fórmula proposada pel pacte d'estatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del grup parlamentari del PS, Pere López, es va mostrar recelós de la proposta de pacte d’Estat per a les pensions que van presentar la setmana passada els grups de la majoria pel seu plantejament, és a dir, pel punt de partida que, al seu parer, delega el pilotatge de la iniciativa en el Consell General i desdibuixa del mapa el Govern i la CASS. “El Consell General ja té un acord pres sobre aquesta matèria el 2017 en què per unanimitat es va decidir convocar una taula de treball a tres bandes amb el Govern, la CASS i el Consell General que no es va arribar mai a fer. Ara presenten una comissió legislativa ad hoc quan el Consell General té moltes limitacions perquè no disposa de les dades dels estudis actuarials ni dels recursos econòmics que el Govern i la CASS tenen a la seva disposició per encarregar, per exemple, estudis jurídics”, va esgrimir López, que va lamentar que aquest “substancial” canvi no hagi estat comunicat a la formació socialdemòcrata. “A hores d’ara seguim esperant que algú ens expliqui la proposta perquè no entenem com tres consellers que van votar a favor de crear una taula de treball el 2017 ara presentin una iniciativa que contradiu aquell acord”, va remarcar el dirigent del PS.

La divergència respecte a la metodologia sobre com s’ha d’abordar la reforma de les pensions manté a l’expectativa el PS, que espera conèixer “el paper que jugarà el Govern i la CASS”. “Si ho hem de pilotar exclusivament des del Consell General, podríem arribar a tenir un problema d’eficàcia”, va sostenir. En aquest sentit, López va emplaçar el Consell d’Administració de la CASS “a tenir iniciatives per posar sobre la taula. Nosaltres no volem eludir la nostra responsabilitat, estem disposats a treballar amb el format més escaient, però aquí ningú es pot escapar perquè aquells als quals se’ls ha encomanat la feina d’assegurar la sostenibilitat de les pensions no poden tenir un paper secundari”, va expressar.

La proposta del pacte d’Estat

Ara fa una setmana les tres forces parlamentàries van entrar a tràmit parlamentari la proposta d’acord per al foment d’un pacte d’Estat per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS. Les tres forces que donen suport al Govern van demanar als grups de l'oposició que hi hagi unitat per assolir “sense més dilació” un consens per poder “revertir la problemàtica” i garantir la viabilitat de les pensions de la CASS. El pacte d'Estat planteja la creació d’una comissió d’estudi del Consell General amb l'objectiu d’elaborar un dictamen en què quedaran definits els factors que afecten la sostenibilitat del sistema de pensions i identificarà les reformes i el calendari d’implementació.

tracking