Reportatge

La Cimera, el llarg camí

La celebració de la 25a trobada Iberoamericana a Andorra culmina un procés que es va iniciar sota el mandat d’Albert Pintat, el 2005, i la ferma aposta que va fer l’executiu de Toni Martí per portar un esdeveniment del més alt nivell internacional al Principat.

Efectius de reforç de la Guàrdia Civil

Efectius de reforç de la Guàrdia CivilFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern és un esdeveniment dels més importants que se celebra en el panorama mundial. Aquesta setmana es viurà a Andorra i culmina un llarg camí del Principat per posicionar-se internacionalment i que va començar a donar les seves passes sota el govern d’Albert Pintat. L’any 2004, durant la celebració de l’aleshores Cimera anual, a San José de Costa Rica, els països iberoamericans van aprovar l’entrada d’Andorra.

Un any després, l’aleshores cap de Govern, Albert Pintat, va representar el Principat a la XV Cimera Iberoamericana, que es va celebrar a la ciutat espanyola de Salamanca. D’aleshores ençà, Andorra no ha faltat a cap de les cites, primer de caràcter anual, i des del 2014 amb un format de celebració de cada dos anys. En aquella primera trobada celebrada el 13 i 14 d’octubre del 2005, Pintat la va compartir amb els presidents José Luis Rodríguez Zapatero, Luiz Inácio Lula da Silva, Néstor Kirchner, Fidel Castro o Hugo Chávez. Precisament, Pintat va ser un espectador d’excepció, dos anys més tard, quan a la XVII edició de la Cimera, celebrada a Santiago de Xile, el llavors rei d’Espanya, Joan Carles I, va etzibar a Chávez el mític “por qué no te callas”.

La presència andorrana entre el club de països iberoamericans va fer un pas més de la mà del cap de Govern, Toni Martí, qui a la 25a Cimera, celebrada el 2016 a Cartagena de Índias, ja va mostrar la voluntat que Andorra prengués el relleu a Guatemala, que era l’amfitriona del 2018, i que el 2020 la trobada se celebrés a Andorra. Així doncs, després de l’aval iberoamericà a la proposta andorrana, a Santiago de los Caballeros, popularment coneguda com a Antigua Nicaragua, Martí va rebre el testimoni del president guatemalenc, Jimmy Morales, i va iniciar un camí que clou dimecres.

ARRENCA LA 13A TROBADA EMPRESARIAL IBEROAMERICANA

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella viurà avui la inauguració de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, que durarà fins demà i que és l’avantsala de la 27a Cimera de caps d’estat i de govern. En la present edició, que ve mediatitzada per la pandèmia mundial de la Covid-19, moltes de les diferents taules rodones que realitzaran diferents empresaris i polítics giraran entorn de la recuperació econòmica un cop superada la crisi sanitària. L’acte inaugural serà a les 4 de la tarda, en què prendran part el president de la CEA, Gerard Cadena, com a organitzador, i comptarà també amb el cap de Govern, Xavier Espot; la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan; el president de l’OIE, Erol Kirespi, i el president de la CEOE, Antonio Garmendia.

ELS EFECTIUS DE REFORÇ DE LA GUÀRDIA CIVIL JA HAN ARRIBAT

El gruix dels efectius del cos de la guàrdia civil espanyola, que han d’assistir la Policia andorrana durant els actes de la 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, ja han arribat al país, com es pot observar a la plaça del Cloud, reconvertida en aparcament improvisat.

La Cimera, el llarg camí

tracking