SALUT

La CASS abona 50 milions en baixes el 2020

La despesa ha pujat en prop d'un 30% per la pandèmia

Manca d'actitud proactiva, tracte poc adequat i falta d'empatia a la CASSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de laCASS, Albert Font, ha fet avui balanç d'un any 2020 excepcional per la pandèmia. La Covid ha marcat els números de la branca general, que tanca l'any amb un dèficit de39,7 milions, un 16,6% superior al del 2019. La despesa de prestacions sanitàries ha baixat en prop d'un 5%, peròles econòmiques, essencialment les baixes, han pujat en prop d'un 20%. La raó és que la Covid ha provocat un descens en tota aquella activitat sanitària no relacionada amb la pandèmia i per això s'ha frenat "de manera completament artificial" el creixement sostingut de la despesa dels últims anys. Per contra, les prestacions econòmiques han augmentat de manera considerable pels aturs de treball que s'han hagut de sufragar a les persones contagiades i també a les aïllades. Segons les dades facilitades, laCASSha abonat el 2020 uns 50, 1milióen baixes, prop d'un 30% més que l'any anterior. Quant a les motivades per la Covid, un 54% ho han estat per confinaments preventius i el 46% restant per persones que s'han contagiat del virus.

Font va destacar la impossibilitat de xifrar encara l'impacte de la pandèmia en la Seguretat Social. I és que va recordar que, més enllà de la despesa directa, caldrà tenir en compte la indirecta, per exemple, la que pugui haver provocat el retard en diagnòstics de malalties causat per un sistema sanitari completament bolcat en atendre la Covid. La despesa sanitària reemborsada ha baixat excepte pel que fa a les hospitalitzacions i les estades en centres residencials.

Quant a la branca jubilació, el president de laCASSva indicar que s'ha tancat amb un excedent de 31,7 milions que s'han derivat a la guardiola de les pensions, peròva insistir en el missatge que ja va donar Jordi Cinca ara fa una setmana, que la projecció futura no és esperançadora i que cal abordar els canvis per fer sostenible el sistema de pensions.

El president de laCASSva valorar, a més, la quantitat de feina que ha hagut d'assumir laCASSen el 2020 de la pandèmia, assumint extres com ara la gestió dels ERTO. Va admetre les disfuncions en l'atenció a l'usuari com ara cues o trucades en espera, però"gairebé podem dir que era inevitable". A tall d'exemple, va indicar que al novembre es van rebre més de 1.200 trucades diàries. Va afegir, però, que no s'han escatimat esforços per resoldre aquests problemes.

tracking