Televisió

Indignació pel reportatge de La Sexta 'Andorra: las dos caras'

El conseller general, Ferran Costa, un dels que s'ha pronunciat a les xarxes per la manca de contrastació de les informacions

Indignació pel reportatge de La Sexta 'Andorra: las dos caras'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sexta va emetre finalment ahir al vespre el reportatge 'Andorra: las dos caras', realitzat per Equipo de Investigación, en el qual reprenia la polèmica del trasllat dels youtubers al país. Van parlar amb Corbacho, especialitzat amb el fitness, que segons el reportatge guanya entre 10.000 i 40.000 euros, així com la seva parella andorrana, i el youtuber del Principat resident a Barcelona Martí Miràs 'Spursito'.També hi van intervenir, entre altres, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i el metge Riacrdo Villanueva, que va treballar tres anys al país.

És a partir d'aquest darrer testimoni que, més enllà de la temàtica de la baixa pressió fiscal, es concentra una de les polèmiques del reportatge, ja que denuncia que s'hagi de passar una revisió mèdica per poder obtenir la residència. "És una greu violació dels drets humans", apunta el metge, que assegura que si es té una patologia greu et deneguen el permís per residir a Andorra. Jover nega els fets i justifica que la revisió es fa perquè "ningú vulgui venir per aprofitar-se del sistema sanitari andorrà per fer-se una intervenció molt costosa", la qual cosa "pot tenir un impacte global en una societat tan petita".

Un altre dels punts del reportatge és la manca de prestació per desocupació i la pèrdua de la CASS al cap de tres mesos de no estar treballant, un fet que denuncia Ubach, que també lamenta "els preus desorbitats dels habitatges". "Estic a favor que arribi l'empresari, el youtuber o l'esportista que vulgui viure molt bé, vulgui tenir el seu gran xalet, el seu Ferrari i li serveixin un cafè cada matí, però també s'ha de pensar que hi ha d'haver algú per servir aquell cafè i aquella persona també ha de poder viure bé i viure dignament", assegura Ubach al reportatge.

Reaccions

Les reaccions no es van fer esperar, i molts andorrans van mostrar la seva indignació a les xarxes pel reportatge. Un dels que va tenir més ressò va ser la crítica del conseller general, Ferran Costa. "Vergonyós que La Sexta emeti programes com #EquipoAndorra sense contrastar la veracitat dels seus testimonis" lamenta Costa, que a la vegada accepta que "és cert que Andorra té molts reptes per endavant però dista de l'estigmatització interessada per part d'alguns i el profund desconeixement d'altres". En el mateix sentit es va expressar l'exconsellera general, Silvia Bonet, que també criticava que "no han tingut la voluntat de contrastar absolutament res. No es pot descriure la situació de pandèmia com si fos normal".

L'ex-cap de Govern, Toni Martí, també s'ha pronunciat aquest migdia. "Sap greu que alguns mitjans distorsionin la realitat d'un país que ha fet tants canvis amb tan poc temps en pro de la transparència i més greu sap encara que alguns andorrans hi participin per malmetre la imatge i el bon nom d'Andorra. Tot es pot millorar però mai explicant falsedats", ha escrit Martí a les xarxes.

tracking