sector immobiliari

El sector immobiliari troba insuficient l'oferta de lloguer

El sector immobiliari troba insuficient l'oferta de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El mercat de lloguer actual és reduït i insuficient”, va comentar Jordi Galobardas, president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA). “El sector públic hauria de donar suport al privat, ja que si no al promotor els números no li surten per promoure habitatge assequible perquè l’estructura de costos és molt elevada”, va afegir.

Aquest va ser un dels comentaris que es van sentir ahir durant el webinari Sector immobiliari en temps de Covid: situació i perspectives, impulsat per l’Empresa Familiar Andorrana. Els participants, Alberto Valls, soci de Financial Advisory i soci responsable de Real Estate a Deloitte Espanya, Eduard Mendiluce, conseller delegat d’Anticipa Real Estate, Jordi Galobardas, president de l’AGIA, i Artur Homs, president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles d’Andorra (APBI), van parlar de diversos aspectes del sector immobiliari.

Per una banda, Alberto Valls va explicar que s’està davant d’una crisi conjuntural de demanda motivada per la pandèmia que s’afronta amb uns fonaments sòlids, no com a la crisi del 2008. Un fet que es reflectirà en la velocitat de recuperació. “És imprescindible que existeixi una planificació institucional. Sense planificació els governs cauen en la improvisació i els seus resultats gairebé mai són satisfactoris”, va destacar. Per altra banda, Mendiluce va donar alguns exemples de com les regulacions en el mercat immobiliari han acabat tenint efectes contraris als desitjats fins i tot en mercats madurs com l’alemany. “La regulació pública implica una reducció d’oferta i en conseqüència la pujada de preus i l’aparició de mercat negre”, va comentar. En aquest sentit, va destacar que per incrementar l’oferta d’habitatges assequibles de lloguer el sector públic s’ha de coordinar amb el privat, habilitar sòl amb plecs condicionals molt clars i simples, acotant clarament els riscos i oferint una rendibilitat raonable.

Finalment, Artur Homs va manifestar que estan molt preocupats i que les mesures adoptades són perilloses, intrusives i que l’administració ha actuat de manera unilateral. Va recordar que la Constitució recull el dret a la propietat privada i que només s’hi pot actuar havent-hi una justa compensació.

tracking