Afers institucionals

El cap de Govern destaca que la visita dels Reis arriba en "molt bon moment"

Els monarques han arribat al migdia i han anat a Casa de la Vall i al comú d'Andorra la Vella

Els reis d'Espanya visiten el comú d'Andorra la VellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els reis d'Espanya han completat la jornada matinal de la primera visitat oficial que fan a Andorra. Els monarques han començat el viatge amb la visita a Casa de la Vall, després al comú de la capital i abans de dinar la reina Letizia ha mantigut una reunió de treball amb la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla.

Les primeres valoracions de l'estada dels monarques espanyols les ha fet el cap de Govern en acabar la trobada al comú d'Andorra la Vella on ha acompanyat a la delegació espanyola.El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que la primera visita oficial d'uns monarques espanyols al Principat "és un autèntic honor i una mostra més però molt significativa de les bones relacions seculars entre els dos països".Espot ha recalcat abans de la reunió de treball d'aquesta tarda amb Felip VI que "les sensacions són molt bones i se'ls veu contents en certa forma honorats" en la visita al país i arriba "en un molt bon moment" i la feina amb Espanya fa molts anys que està feta per la "col·laboració plena que hi ha en molts àmbits".

Espot ha destacat que Andorra "sempre ha tingut el suport d'Espanya i en la mesura del que podem nosaltres també hi donem suport" i ha comentat que es col·labora donar atenció sanitària a les comarques veïnes que ha indicat que és una zona "fronteriza rural que s'enriqueix amb les relacions econòmiques" entre els dos països, en resposta als mitjans espanyols. Xavier Espot ha contestat als periodistes espanyols que "molt probablement" hi ha una imatge distorsionada d'Andorra i ha remarcat que el Principat "ha fet una transformació en 10 anys" ja no està tancat a la inversió estrangera, té un sistema fiscal homologat i no té secret bancari i ha incidit que està en negociacions per a tancar un acord d'associació amb la Unió Europea. El cap de Govern ha subratllat que "els clixés costa canviar-los" i ha indicat que la premsa té una tasca important per canviar aquesta visió.

Espot ha indicat que aquesta tarda en la visita del rei Felip VI a Govern es tractaran temes bilaterals però ha recordat que "el cap d'Estat està desvinculat de qualsevol ideologia política i per tant no tractarem temes excessivament polítics si no més globals i que fan consens" i ha precisat que assumptes més de l'actualitat quotidiana "i més polítics" com el de la mobilitat a Catalunya "no està a l'agenda" tot i que el Rei s'interessarà per quina és la situació de la mobilitat i "li explicarem quina és la realitat però no en clau de queixa ni de reivindicació ni de res".

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha explicat que en la visita al comú Felip VI s'ha interessat per les competències dels comuns i ha demanat si són les mateixes dels ajuntaments espanyols. Marsol li ha explicat que les corporacions parroquials tenen competència sobre el territori i el projecte que el comú té sobre la taula del telefèric de Carroi i la connexió amb les pistes de Pal i també li ha parlat del romànic i de la comunitat espanyola. La cònsol ha destacat que la visita ha estat "intensa i important" i que Andorra està molt preparada per al retorn dels turistes "amb totes les garanties" perquè s'han pres moltes mesures i ha apuntat que ja tocaria que tornin els visitants perquè el Principat ha estat molt col·laboradors amb els països veïns.

Una estada històrica

L'helicòpter de la Casa Reial ha aterrat a l'Estadi Comunal Joan Samarra Vila cap a les 12.06 h, i des d'allà s'han dirigit a la Casa de la Vall, on han estat rebuts en un primer moment pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del Copríncep francès, Patrick Strozda. Posteriorment, el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñe,han saludat als monarques, i tot seguit han sonat els himnes d'Espanya i d'Andorra, amb els protagonistes davant de la Casa de la Vall. El següent pas ha estat la introducció a les autoritats de les delegacions andorranes i espanyoles.

Després, Felip VI i Letícia han mantingut una trobada de cortesia amb Suñé a l'interior de l'històric edifici del Principat, el primer que han visitat durant la seva estada de dos dies a Andorra. A més, han signat el llibre d'honor del Consell General.

El següent punt en l'agenda dels reis espanyols ha estat la visita al comú d'Andorra la Vella, on han estat rebuts pels cònsols Conxita Marsol i David Astrié. Allà, han visitat breument les instal·lacions i també han signat el llibre d'honor.

Sortida de l'aeroport

Aquest matí, al voltant de les 10 h, els monarques han fet l'acte institucional de comiat al pavelló d'Estat de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, des d'on han agafat l'avió en direcció a Andorra.

Els reis d'Espanya arriben a Andorra

Els reis d'Espanya arriben a Andorra

Sortida dels reis d'Espanya de Madrid

tracking