Sector financer
La pandèmia provoca una caiguda del 25% dels beneficis dels bancs
El sector tanca el 2020 amb 84 milions de guanys després d’haver fet “unes provisions extraordinàries” de 33 milions d’euros
L’exercici marcat per l’emergència sanitària ha suposat per als bancs uns guanys de 84 milions d’euros, un 25% menys que l’exercici del 2019 (quan els beneficis van ser de 112 milions), “després de realitzar unes provisions extraordinàries de 33 milions d’euros, seguint les recomanacions del supervisor i les directrius en l’àmbit internacional”, va exposar ahir Andorran Banking a través d’un comunicat. El sector financer destaca que malgrat la pandèmia, la banca ha incrementat el volum dels recursos gestionats de clients un 4% (fins als 51.741 milions d’euros), la inversió creditícia ha pujat en un 4,5% i la ràtio de solvència fins al 17,71% CET1 (phase-in). La patronal del sector va indicar que es tracta d’un avançament del tancament oficial de l’exercici que ha de ser revisat pels auditors i aprovat en els respectius òrgans d’administració de cadascuna de les cinc entitats del país.
La directora general d’Andorran Banking, Esher Puigcercós, va valorar sobre les xifres que “el 2020 ha estat un any difícil, però les entitats andorranes han mantingut la seva fortalesa i atracció pel que fa a captació de recursos de clients. Les provisions per la crisi sanitària han tingut una incidència significativa sobre el compte de resultats, sense malmetre la sòlida posició en termes de solvència i liquiditat”. En aquest sentit, el comunicat indica que la ràtio de solvència és lleugerament superior a la del 2019, quan va ser del 17,48%, i és superior a la mitjana dels bancs europeus, que, segons dades del BCE, era del 15,21% el tercer trimestre del 2020. Quant a la ràtio de liquiditat, és del 187% quan la mitjana del sector a Europa (amb dades del tancament del tercer trimestre del 2020) és del 170%.
Mesures per la pandèmia
En el balanç de l’exercici, el sector defensa les accions de suport a administracions, empreses i famílies. En aquest sentit, apunta que la inversió creditícia bruta s’ha incrementat un 4,5% fins als 6.368 milions d’euros. Quant al programa de crèdits tous per ajudar els negocis aprovat per l’executiu, se n’han concedit 1.875 per un import de 135 milions dels 230 que estan a disposició d’empreses i autònoms. Les entitats també han concedit 353 carències hipotecàries i no hipotecàries “amb un saldo viu pendent d’amortització de 122 milions”.
Andorran Banking explicita que la informació inclou tant les carències de préstecs i crèdits hipotecaris aprovades en la llei del 18 d’abril per fer front a la crisi sanitària, així com els acords sectorials promoguts pels bancs “per pal·liar la situació extraordinària i sobrevinguda de falta temporal de liquiditat dels clients de les entitats de crèdit com a conseqüència o derivada de la crisi sanitària de la Covid-19”. En aquest sentit, del total de carències formalitzades, el 65% correspon a carències legals, mentre que la resta són sectorials. Se n’han formalitzat 121, 79 de les quals en préstecs hipotecaris per un valor de 91 milions. Puigcercós va remarcar que “en un any molt condicionat per la situació econòmica provocada per la pandèmia, la banca andorrana manté la seva fortalesa, que permetrà continuar ajudant famílies i empreses”.
Finalment, Andorran Banking remarca els altres reptes que ha d’afrontar el sector: els tipus d’interès baixos, la necessària adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les inversions tecnològiques que “pressionen els resultats del sector”. No obstant això, s’apunta que la rendibilitat financera se situa en un 5,37%, també per sobre de la mitjana dels bancs europeus recollida en el tancament del tercer trimestre del 2020 i que era d’un 2,12%.