Consell General dels Joves

Els joves aproven ampliar l'oferta d'estudis de l'UdA i potenciar el sistema d'ajudes

Demanen que es rebaixin les cotitzacions als treballadors autònoms

Els joves aproven ampliar l'oferta d'estudis de l'UdA i potenciar el sistema d'ajudesConsell General

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els joves han pres avui la paraula al Consell General, en el marc de la ceberació de la 19a edició del Consell General dels Joves. Les sis proposicions de llei que s'han presentat, i que giraven entorn a problemes que van més enllà de la joventut, s'han aprovat.

L'ensenyament ha estat un dels eixos vertebradors de la sessió. S'ha votat i debatut una proposició de llei dirigida a incrementar l’oferta dels estudis superiors que ofereix la Universitat d’Andorra i la potenciació d’un sistema d’ajuts a l’estudi ha comptat amb més unanimitat. Tots han coincidit que cal que es donin ajudes als estudiants perquè puguin cursar els estudis que desitgin. Jordi Pérez, que ha defensat el text, ha exposat que cal que l’UdA ofereixi estudis més centrats “en sectors estratègics i d’interès pel Principat”. En el camp universitari s'ha posat sobre la taula la necessitat d'estudiar a l'estranger o d'ampliar les instal·lacions de l'UdA. Els joves també han posat sobre la taula la necessitat d'instaurar un reforç de competències de vida, una mena de matèria optativa que s'oferís en els diferents sistemes educatius.

La segona part de la sessió, un cop rellevats els primers catorze joves, ja que per motius sanitaris el consell s'ha celebrat en dues parts, s'ha centrat en temes més econòmics.en primer lloc els joves han proposat una llei per a la diversificació del comerç i en la qual s’encomana al Govern dur a terme un estudi sobre la possibilitat de diversificació dels sectors de l’alimentació, del material de roba esportiva i del mobiliari, així com l’establiment de nous establiments i alhora que aquest estudi també contempli la diversificació del petit comerç, tal com ha defensat Marta Aymà.

Un altra de les problemàtiques que han posat sobre la taula és la necessitat que els treballadors autònoms hagin de pagar menys. "Moltes persones treballen per compte propi” a Andorra i el que han de satisfer és “un import mensual molt elevat en comparació amb altres països d’Europa" ha comentat Steve Gerard. Tots han convingut que seria una proposta molt interessant per atreure talent i han fet una aposta ferma per la recerca i la innovació, enconaman al Govern que elabori en el termini d'un any un projecte de llei en aquests sectors.

tracking