Politica

El PS clama per la independència judicial davant el biaix "polític" del Ministeri Fiscal

Els socialdemòcrates alcen la veu contra Alberca per considerar que el suport al recurs de Terceravia al TC per la llei de sanitat i seguretat pública és nul per haver votat a favor dels dos textos

Judith SalazarPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers del PS, Susanna Vela, Judith Salazar i Carles Sánchez, han comparegut aquest matí al Consell General per posar el crit al cel davant l’actuació del Ministeri Fiscal, que considera “nul” el suport del PS al recurs que Terceravia va presentar al Tribunal Constitucional per la modificació de la Llei general de seguretat pública i la Llei general de sanitat. Segons els socialdemòcrates, el fiscal general, Alfons Alberca, va declarar en el seu exposat que els dos consellers del PS que van cedir la seva signatura a terceravia després d’haver votat a favor d’ambdues lleis a l’hemicicle -els parlamentaris Susanna Vela i Carles Sánchez- “estarien traint el principi de confiança legítima”. Sense entrar en el rerefons de l’informe, Salazar va expressar el seu rebuig davant un pronunciament “que frega més l’actuació política que jurídica”, raó per la qual va estirar de les orelles al fiscal general. “Si vol fer política no té més que presentar-se a les eleccions, guanyar un escó i esdevenir-se parlamentari”, ha etzibat. “Malgrat el fiscal general sigui nomenat a proposta de Govern, no hauria de perdre de vista la seva òptica constitucional”, ha subratllat Salazar. A més, ha reivindicat que la justícia “ha de ser independent i actuar dins del marc de les seves competències sense tenir altres irradiacions”, motiu pel qual ha afirmat que “hem de ser escrupolosos amb la separació de poders.

Així mateix, els consellers del PS han denunciat el paper del Ministeri Fiscal perquè creuen que aquest fet “comença a ser una preocupació perquè no és un incident aïllat”. Tot i no demanar la dimissió d’Alberca el grup parlamentari socialdemòcrata va exemplificar altres precedents que posen en dubte la independència del tribunal, com és el cas de la ‘fiscalada’ en les polèmiques esmenes per la modificació de la llei de blanqueig o el fet de tenir “una doble vara de mesurar” pel que fa a les afirmacions que va efectuar la magistrada Canòlic Mingorance a la Cedaw en comparació amb les judicialitzades declaracions de la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés.

En aquest sentit, Vela ha recordat que el Tribunal Constitucional ja va admetre a tràmit el recurs el passat 17 de febrer i ha destacar que “no hi ha cap llei que ens impedeixi” cedir dos consellers a un altre grup parlamentari, ja que tant sols es requereix assolir un nombre mínim de parlamentaris que suposin almenys una cinquena part de la cambra, amb independència del sentit del seu vot. Al seu torn, Salazara ha defensat la importància de comptar amb el pronunciament del TC al respecte d’aquestes dues lleis perquè “o bé ens ratificarà l’actuació com a legisladors o bé ens dirà que hem de corregir”.

tracking