Feminisme

Amnistia Internacional titlla Andorra de "cruel i discriminatòria"

L'ONG ha presentat el seu posicionament davant les Nacions Unides sobre la situació dels drets humans i l'avortament al Principat

Stop Violències torna a portar l'avortament davant l'ONUFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Obligar les dones i les nenes que viuen a Andorra a viatjar a altres països per buscar l’assistència sanitària que necessiten i tenen dret és punitiu, cruel i discriminatori". Així de contundent s'ha mostrat avui Amnistia Internacional davant les Nacions Unides respecte a la situació de l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs a Andorra. En la seva intervenció a la 46a sessió del Consell sobre els Drets Humans de Nacions Unides respecte a l'informe relatiu al Principat, Amnistia Internacional ha fet una crida a les autoritats andorranes per despenalitzar urgentment l’avortament en totes les circumstàncies i complir el dret d’accedir a serveis d’avortament segurs i legals al país.

L'ONG ha començat la seva consideració sobre l'Informe Periòdic Universal (UPR) sobre els drets humans relatiu a Andorra acollint "amb satisfacció" la cooperació del Principat amb l'ONU i l’acceptació de 60 de les 104 recomanacions fetes al país. "No obstant això, lamentem que no s’hagi observat moltes altres recomanacions, incloses les referents a la ratificació d’importants tractats de drets humans. Lamentablement, Andorra no té la intenció de ratificar el Conveni per a la protecció de totes les persones contra la desaparició forçada, mentre que la ratificació del Conveni internacional de drets econòmics, socials i culturals i del protocol opcional de la convenció contra la tortura només s’avaluarà durant els propers quatre anys".

Amnistia Internacional continua els seus retrets lamentant que només s’hagi tingut en compte la recomanació de posar fi a actes d’intimidació contra defensors dels drets humans. En aquest sentit, "ens preocupa molt" que la presidenta de l’organització Associació Stop Violencies, Vanessa Mendoza Cortés, s’enfronti a càrrecs de difamació després de parlar sobre els drets de les dones, inclòs el seu dret a un avortament segur, davant el Comitè de les Nacions Unides per a l’eliminació de la discriminació contra les dones. (CEDAW) el 2019. "Com a conseqüència, s’enfronta a fortes sancions, inclosa una possible pena de fins a quatre anys de presó i multes de fins a 30.000 euros", diu Amnistia Internacional.

"L’ús de lleis de difamació contra Vanessa Mendoza Cortés vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió i suposa un preocupant intent de criminalitzar el seu legítim treball de defensa dels drets de les dones i les nenes", indica l'ONG que demana que es retirin tots els càrrecs contra ella. A més, Andorra hauria de prendre les mesures pertinents per despenalitzar la difamació i alinear la llei amb els estàndards internacionals de drets humans, tal com es recomana durant la revisió de l'EPU, indica l'ONG. "Lamentablement, Andorra no ha acceptat recomanacions per despenalitzar l’avortament. Andorra és un dels pocs estats que queden al món amb una draconiana prohibició total de l'avortament encara vigent. La prohibició d’Andorra d’avortar infringeix el seu deure de respectar i protegir els drets de les dones i les noies, inclosos els seus drets a la vida, la salut, la privadesa i la llibertat de tortura i altres maltractaments", conclouen.

tracking