pandèmia mundial

Dos esquiadors de la FAM van patir una soca amb variants de la brasilera i sud-africana

El ministre de Salut informa que van seguir un confinament estricte després de contagiar-se a Grenoble

Els esquiadors de muntanya de la FAM, a SuïssaFAM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una soca amb elements de les variants brasilera i la sud-africana va arribar a ciutadans andorrans a principis del mes passat. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat en la compareixença d'aquest migdia que dos esquiadors de l'equip nacional de la Federació Andorrana de Muntanyisme van contagiar-se amb aquesta variant de la Covid-19 als Alps francesos, a Grenoble, on van anar a principis de febrer a competir a la Copa del Món de la Grand Massif, a Flaine.

Benazet ha explicat que els dos esportistes van seguir un confinament molt estricte perquè el ministeri va ser alertat que s'havien contagiat quan encara estaven a França i no es van relacionar amb cap ciutadà d'Andorra més. Aquest aïllament va fer que aquesta soca no s'expandís quan van tornar i ha especificat que el contacte amb la FAM va ser constant. El ministre ha assenyalat que a Grenoble es van diagnosticar entre 200 i 300 positius "i no sembla que avanci o sigui majoritari" aquesta variant del coronavirus.

El titular de Salut s'ha referit als contagis dels esquiadors de la FAM després de comentar que s'han demanat estudis genòmics de persones afectades pel brot d'Arinsal per saber quina variant ha provocat aquest focus que suma ja 56 positius. I ha precisat que l'anàlisi de les aigües residuals que es fan periòdicament i que serveixin per determinar quina és la soca més activa al país mostren que la de Wuhan es torna a imposar com a majoritària i retrocedeix la britànica que fa unes setmanes es preveia que fos la de més afectació. Martínez Benazet ha manifestat que aquesta situació de revifada de la variant xinesa s'està registrant a molts països i que de moment "és la més forta perquè ha durat un any". Una evolució que fa díficil pronosticar quina serà la situació en el futur "i si ens haurem de tornar a vacunar en un any o dos" però ha destacat que els laboratoris treballen perquè els vaccins siguin vàlids contra totes les soques com està succeint fins ara "que tenim la seguretat que les vacunes que es posen protegeixen d'aquestes variants", ha declarat el ministre.

tracking