pandèmia mundial

Espot titlla de "nova decepció" que la Generalitat no permeti viatjar al Principat

El cap de Govern afirma que "seguirem picant pedra" i es demanarà explicacions a la Generalitat

Espot reitera la defensa del sistema fiscalSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha titllat de "nova decepció" la decisió de Catalunya de no incorporar Andorra dins el perímetre on ens permet la mobilitat amb les noves mesures de relaxament que s'aplicaran a partir de dilluns. El govern català ha decidit eliminar el confinament comarcal i permetre que els nuclis de convivència puguin desplaçar-se per tot el territori, però no accedir al Principat malgrat estar assimilat com a comarca amb l'Alt Urgell. Espot,queha fet aquestes declaracions al programa "La Rèplica" d'ATV, ha explicat que l'executiu considerava "legítim" que la Generalitat deixés que els turistes catalans poguessin venir a Andorra i que els residents andorranspoguessinmoure's per Catalunya com ha succeït durant el confinament comarcal amb l'Alt Urgell. I ha assegurat que s'han tornat a sorprendre amb la decisió tenint en compte que a l'estiu es va permetre viatjar al Principat quan es van aixecar les restriccions de l'inici de la pandèmia.

Espot ha especificat que l'assimilació d'Andorra amb Catalunya quan aquesta apliqués el confinament perimetral s'havia sol·licitat "diverses vegades", concretament el 19 de febrer de manera formal, aix´`i com en les comunicacions constants que hi ha entre el Govern i les autoritats catalanes a través del grup de treball que ambdós territoris comparteixen amb trobades setmanals, les reunions telemàtiques i els contactes periòdics.

El cap de Govern ha assegurat que es demanaran explicacions a la Generalitat per entendre perquè no s'ha atès a les demandes i reivindicacions d'Andorra, tenint en compte que les dades epidemiològiques al país també són bones i que "hem estat molt lleials i generosos amb Catalunya i sobretot amb l'Alt Urgell", ja que ha recordat que el Principat sempreels ha ajudat quan ho han necessitat amb temes com, per exemple, la possibilitat d'atendre ciutadans de l'Alt Urgell a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Espot ha afirmat que el Govern no enténper quèla Generalitat no ha estat "recíproca" i que "seguirem picant pedra perquè és dejustíciaque se'ns assimili", tot i que no ha detallat quan es resoldrà aquesta qüestió, però ha subratllat que el diàleg es produirà i queeslluitarà perquè Andorra pugui rebre turistes catalans, tot i la decisió anunciada avui per les autoritats catalanes.

El cap de Govern també ha explicat, com a hipòtesi, que potser la decisió de Catalunya és una "mesura a l'avançada" dels confinaments perimetrals que aplicaran totes les comunitats autònomes espanyoles per Sant Josep i Setmana Santa i que l'ambaixada d'Andorra a Madrid ja treballa per tal de verificar-ho i poder esclarir-ho de manera oficial.

tracking