pandèmia mundial

El PS furga en la gestió d'adquisició de vacunes

Vela assegura que el Govern “ha marejat la ciutadania” i pregunta per l’oferiment d’Israel

L'arribada de les vacunes depèn del BOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera del PS, Susanna Vela, va afirmar ahir al matí en roda de premsa que la gestió comunicativa del Govern en relació a les vacunes “ha estat caòtica i ha marejat la ciutadania”. “Hi ha coses que no depenen del Govern, però certament ens hauria agradat trobar una planificació més seriosa i poder haver tingut un pla B per donar solucions”, va declarar Vela, que va entrar a tràmit parlamentari una pregunta oral per demanar a l’executiu si ha explorat altres vies d’adquisició dels vaccins més enllà de les ja conegudes d’Espanya, França i el projecte Covax.

En aquest sentit, la dirigent socialdemòcrata va posar com a exemple San Marino. “Malgrat tenir un acord amb Itàlia, han tingut dificultats i han fet un acord amb la farmacèutica Sputnik.

Quan parlem d’explorar altres vies d’adquisició ens referim a altres possibilitats”, va manifestar Vela. A més, la consellera del PS va aprofitar per interrogar l’executiu sobre si l’oferiment del Govern d’Israel, que tenia excedents de vaccins, de subministrar 100.000 dosis de Pfizer al Principat, ha estat “plausible”, ja que va considerar que “si hagués existit s’hauria hagut de valorar per intentar tenir altres coixins”.

D’altra banda, Vela va expressar el seu escepticisme respecte al conveni signat amb França, ja que a diferència del cas espanyol, “no coneixem l’acord ni si serà publicat al Butlletí Oficial de la República Francesa”. Així mateix, va referir-se als “comunicats contradictoris” per part del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com és el cas de la previsió que per part de França es proveirien fàrmacs de Moderna i finalment han arribat dosis d’AstraZeneca.

Dubtes sobre el projecte Covax

Paral·lelament, la consellera socialdemòcrata va mostrar el seu neguit respecte al projecte Covax, del qual Andorra forma part per rebre, almenys, 26.400 vacunes el primer trimestre de l’any i, de moment, ha avançat prop de 240.000 €. “El projecte Covax és interessant perquè les vacunes arribin al màxim d’habitants del nostre planeta. Es veia a venir que era un projecte adreçat a les comunitats més desfavorides de l’Àfrica i l’Amèrica Llatina”, va declarar Vela. No obstant , va valorar positivament l’adhesió d’Andorra pel fet que “els països que tenim la sort d’aportar més diners en la recerca de les farmacèutiques puguem garantir la distribució equitativa a tot el món”. Per últim, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va anunciar que retiraran la pregunta oral sobre l’accés a les consultes externes del SAAS després del comunicat de l’hospital en què proposava una sèrie de millores.

tracking