Pandèmia mundial

Govern afirma que l'adquisició de vacunes es fa per les vies pactades internacionalment

L'executiu assegura que les ofertes de vaccins han estat "d'intermediaris o distribuïdores de diferents farmacèutiques"

Govern defuig la compra directa de vacunesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern assenyala en un comunicat fet públic aquest matí que l'aprovisionament de vacunes contra la Covid-19 "s'està fent per les vies concertades internacionalment" pels acords amb Espanya i França i com a membre del programa Covax. L'executiu assegura que no ha rebut ofertes d'excedents de vaccins de cap govern de cap país i que les ofertes rebudes fins ara "han estat d’intermediaris o distribuïdores de diferents farmacèutiques". I argumenta que aquestes propostes s'han descartat després d'analitzar-les les autoritats sanitàries en determinar que "la traçabilitat i l'eficàcia no quedaven garantides o que posaven en risc les vies d'adquisició convencionals pactades".

L'executiu reitera que el subministrament de fàrmacs per immunitzar contra la Covid es fa a través dels acords bilaterals internacionals previstos per als estats tercers europeus com Noruega o petits països com Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà perquè disposin de dosis al mateix ritme que els membres de la Unió Europea. I precisa en el comunicat que l'arribada de vacunes per aquesta via "deixa palès que no es generarà un lucre econòmic per a cap de les dues parts i que les dosis se subministraran en consonància amb el percentatge de vacunació assolit pels països de la UE". És en aquest marc que Andorra ha rebut 2.000 unitats del fàrmac de Pfizer des d'Espanya i que espera l'entrega de 5.800 dosis més a principi de març. I per una entesa similar França subministrarà vacunes de Moderna en les properes setmanes segons la previsió del Govern.

La tercera via d'entrega de vaccins és el programa Covaxde l'OMS impulsat per "assolir un accés equitatiu de les vacunes a tot el món", destaca l'executiu. I recorda que es va signar l'acord al setembre per formar part d'aquest sistema "que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI que tots els participants reben en igualtat de condicions –mateix preu, temps de distribució, etc.– les dosis". Els fàrmacs que es rebran d'aquest programa corresponen a diferents farmacèutiques, entre les que el ministre de Salut ha esmentat AstraZeneca i Janssen quan estigui autoritzada.

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha declarat en la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres que al Govern "no el pot complaure" el retard que hi ha en el subministrament de vacunes i que "no estem satisfets amb el ritme d'arribada". I el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assenyalat que l'entrega de les primeres dosis de les 26.400 que enviarà el programa Covax en el primer trimestre "estan en els tràmits de transport" i ha exposat que l'anunci fet avui per AstraZeneca d'un endarreriment en el lliurament de vacunes "afecta a la Unió Europea" i no al sistema del projecte de l'OMS que no ha notificat que hi hagi cap reducció d'unitats i, per tant, Salut espera les que s'havien previst inicialment.

tracking