Pandèmia mundial

Benazet descarta acudir a vies "alternatives" per aconseguir vacunes

El ministre remarca que aquesta setmana o la que vé han d'arribar vaccins subministrats per Covax i França

Joan Martínez Benazet aquest migdiaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern continuarà amb la via oficial per aconseguir vacunes "i defugim vies alternatives" per obtenir vaccins, segons el posicionament que ha manifestat aquest matí el titular de Salut. Joan Martínez Benazet ha remarcat que "les compres directes no són possibles si no és amb intermediaris que no garanteixien la traçabilitat i la seguretat del fàrmac" i que el millor és formar part de l'estratègia global que segueixen gairebé tots els països.

El ministre ha destacat que Andorra es mantindrà en el camí oficial de rebre vacunes com a membre del grup Covax de l'OMS i pels acords amb la UE a través dels països veïns. I ha assegurat que estan tots els acords bilaterals, els protocols administratius i fins i tot de transport fets perquè arribin dosis des del programa Covax i des de França del fàrmac de Moderna en els pròxims dies tal com estava anunciat "i esperem que no hi hagi demora", tot i que ha puntualitzat que "se m'escapa si ser`a aquesta setmana o la que vé" perquè els enviaments no depenen del Principat. I ha insistit que la majoria de països van rebre una mostra inicial per immunitzar la part més sensible de la població i després hi ha hagut problemes de producció dels laboratoris que han impedit el subministrament de les dosis esperades però la previsió "és que es desbloquejarà i al març i a l'abril la vacunació serà molt més intensa".

Martínez Benazet ha afirmat que no descarta que es faci servir al país la vacuna russa Sputnik però que serà quan estigui autoritzada per les vies oficials que ha escollit el Principat ja que de moment aquest fàrmac no està validat per l'Agència Europea del Medicament ni per l'OMS. I ha destacat que "no tenim cap posició negativa amb la vacuna russa" i que de fet pot ser una de les que subministri el programa Covax, que ja ha notificat al ministeri que també serviran a Andorra la vacuna Janssen.

Allargar la segona dosi

Els estudis que es fan cada dia de l'eficàcia de les vacunes estan canviant els calendaris d'administració de la segona dosi. A Anglaterra, on només es posa la fòrmula d'AstraZeneca, el model és immunitzar amb una injecció a la màxima quantitat de població i s'ha publicat que "si es repeteix en tres mesos la protecció és més alta i seguirem aquesta estratègia" quan arribi aquest fàrmac que ha de subministrat el programa Covax amb la producció que s'està fent a Corea, ha puntualitzat el ministre.

El termini de revacunació també podria modificar per a les altres dues fòrmules que rebrà Andorra. El ministre ha comentat que "la de Pfizer era als 21 dies i la de Moderna als 28 i sembla que podria ser més. I es valorarà si és millor vacunar a molta gent o guardar dosi de revacunació però sembla que el que farem serà allargar-la".

El titular de Salut ha reiterat que Andorra assolirà el mateix nivell de vacunació que la resta de països i que l'exigència que algunes companyies aèries demanen de demostrar que s'està vacunat o que es tinguin anticossos amb el procés que es fa al Principat es pot complir perquè tothom que es vacuna rep un certificat que ho acredita.

tracking