Pandèmia mundial

Benazet demana limitar les relacions socials per evitar una quarta onada

Els pacients amb el virus actiu baixen a 392 amb 35 positius nous

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha destacat avui que les dades epidemiològiques mostren que "seguim la bona tendència" per la reducció de malalts de Covid però ha alertat que s'han de mantenir les restriccions per evitar que hi hagi una quarta onada de la pandèmia. Joan Martínez Benazet ha manifestat que "si ens relaxessim tonaríem a tenir un increment de casos" perquè la bona evolució de les xifres es deu a les mesures vigents, a les limitacions de mobilitat i d'interacció social i al bon compliment de la ciutadania que s'ha de mantenir uns mesos "fins que no estiguem vacunats". I ha insistit que les onades no s'han produït per un increment de la força del virus "són per la interacció social" i si relaxem les relacions socials ara que han baixat els positius nous "tindríem sense dubte quarta onada". Per això ha insistit a demanar "se segueixi de forma responsable estrictament aquest comportament per seguir amb aquestes dades i posar-li el peu al coll a aquesta pandèmia".

Martínez Benazet ha afirmat que per les trobades socials que es puguin haver fet per les vacances de carnaval d'aquesta setmana "és possible i previsible un repunt" de contagis la setmana vinent "si hi ha hagut més interaccions". I ha comentat que tot i que no hi ha molts llocs on anar de vacances Salut sap que hi ha hagut famílies que han sortit del país aquests dies i per això demana "que tothom sigui molt conscient si ha marxat, ha estat en una reunió on no ha vist les coses clares o ha tingut un descuit" que en cinc o sis dies es faci la prova per descartar que s'ha infectat del virus.

El titular de Salut ha informat que en les últimes hores s'han detectat 35 contagis nous "que és una xifra més elevada que els dies anterior perquè hi ha fluctuacions" per les proves que es fan però ha remarcat que la taxa de reproducció segueix baixant i queda en 0,89 amb 10.645 persones afectades pel SARS-CoV-2 des de l'inici de la pandèmia. Els casos actius se situen per primera vegada "des del setembre" per sota de quatre centenars amb 392 malalts, una desena menys que ahir, i les recuperacions ascendeixen a 10.146.

Les dades de la reducció de la incidència de la pandèmia es concreten en vint ingressats a l'hospital, dels quals hi ha 10 a l'UCI i dels set ventilats mecànicament alguns està en via d'extubació, segons ha recalcat el ministre. Dues de les persones hospitalitzades a planta han rebut l'alta després de la compareixença del ministre i el centre es queda amb 18 afectats per la Covid. La positivitat de les proves està al voltant del 3% "que indica bon control de la pandèmia" i la incidència acumulada "està en 700 casos quan vam arribar a 1.200".

Restriccions per limitar noves soques

Joan Martínez Benazet ha explicat que el ministeri treballa per fixar les condicions que s'imposaran a viatgers que provinguin dels països on s'estan detectant les noves soques de Sud-àfrica i el Brasil. Les exigències que es demanaran són una TMA o PCR prèvia a l'arribada al país, una quarantena i una nova prova posterior al període d'aïllament.

El ministre s'ha referit també als dubtes que estan sorgint sobre l'eficàcia de la fòrmula d'AstraZeneca contra les noves variants de coronavirus i ha opinat que "no està justificat generar certa desconfiança". I ha remarcat que hi ha una casuística molt petita per afirmar que aquesta vacuna no immunitza contra la soca de Sud-àfrica, que no sé sap quina serà la variant dominant els pròxims mesos "però sembla que serà la britànica" i que hi ha estudis en contra dels que asseguren que no és vàlid el fàrmac creat a la universitat d'Oxford. Martínez Benazet ha recordat que és el que s'administra majoritàriament a Gran Bretanya amb bons resultats i que l'estratègia que avala l'OMS "és que ens hem de vacunar amb les que tenim i és bo tenir-ne diferents perquè si alguna falla es revacunarà aquell grup".

El SAAS va administrar ahir 91 segones dosis de la vacuna de Pfizer i ja se n'han posat 2.141 en total al Principat.

tracking