Afers exteriors

Andorra, contra les detencions arbitràries de ciutadans forans

Vol acabar amb els arrestos d’estrangers per exercir pressió diplomàtica

Andorra, contra les detencions arbitràries de ciutadans forans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat és un dels 57 països de tot el món, a més de la Unió Europea (UE), que van fer dilluns una declaració contra les detencions arbitràries de ciutadans estrangers per part de països que utilitzen els arrestos per intentar exercir pressió diplomàticament.

El llançament formal de la Declaració contra la detenció arbitrària en relacions entre estats, a iniciativa del Canadà, es produeix dos anys després que la Xina detingués dos ciutadans d’aquell país, Michael Kovrig i Michael Spavor, per pressionar contra l’arrest al Canadà de la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou.

Meng es troba al Canadà en llibertat condicional vivint amb la seva família en una mansió a la ciutat de Vancouver mentre espera que els tribunals canadencs decideixin si és extradida als Estats Units a petició del departament de Justícia, que l’acusa de frau bancari per intentar violar les sancions comercials imposades per Washington a l’Iran. Mentrestant, Kovrig i Spavor estan en presons xineses per càrrecs d’espionatge i només poden ser visitats una vegada al mes per part de personal consular.

La declaració, assenyalen els signants, és “una expressió de 58 països que la pràctica de detencions arbitràries és totalment inacceptable. Va en contra dels drets humans, és immoral i ha de cessar”. La declaració es vol deslligar de casos concrets, com els de Kovrig i Spavor, o països específics, i la intenció de la coalició és que les detencions arbitràries contra ciutadans estrangers deixin de ser utilitzades pels estats.

“No hem identificat cap país en la declaració perquè és específicament contra la pràctica de detencions arbitràries, cosa que no hauria de jugar cap paper en les relacions entre estats”, afirmen els signants.

tracking