Pandèmia mundial

Un 35% dels malalts de Covid té la soca britànica

El ministre de Salut remarca que "dona tranquil·litat" que els contagis no hagin augmentat per l'arribada d'aquesta variant

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estudi de les aigües residuals que ha encarregat el ministeri de Salut ha detectat que un 65% del SARS-CoV-2 que s'ha trobat correspon a la variant de Wuhan i el 35% a la britànica. El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat que aquesta dada significa que "un 35% de les persones que estan malaltes ara de la Covid tenen la soca britànica" i ha remarcat que aixó "dona un grau de tranquil·litat" perquè mostra que tot i la presència de la variant sorgida al Regne Unit que és més contagiosa "no hi ha hagut un empitjorament de les dades de contagis". I ha recalcat que si la incidència no ha augmentat per aquesta variant més transmissible és pel comportament cívic que ha tingut la ciutadania respectant les mesures del port de la mascareta i limitació de les relacions socials amb les reunions d'un màxim de quatre persones.

El ministre ha explicat que la incidència de la pandèmia continua la tendència a la baixa que ja es manté fa setmanes i que avui es concreta en 28 positius nous que eleven el total d'afectats pel virus a 10.583. Els casos actius disminueixen a 410, 16 menys que ahir, i les recuperacions arriben a 10.066 persones amb 44 altes donades en les últimes hores.

Martínez Benazet ha recalcat que les dades milloren també per la situació al centre hospitalari on es mantenen 22 ingressats com ahir però dels 11 pacients que hi ha l'UCI s'ha reduït fins a 7 el nombre d'intubats amb ventilació mecànica, dues menys que dimarts. I ha precisat que entre els malalts extubats hi ha persones que portaven molts dies amb ventilació mecànica i que han aconseguit superar la malaltia però ara han de passar un llarg període de recuperació per les distrofies que provoca haver estat molt de temps sense respirar per ells mateixos.

La millora es nota a més en l'afectació al sistema educatiu perquè baixen a 3 les aules tancades amb tots els alumnes aïllats a casa i a una dotzena les que tenen part dels estudiants confinats. Els cribratges a estudiants que s'han fet en aquesta tercera onada de la pandèmia sumen 21.818 tests dels quals hi ha hagut 70 positius.

Els indicadors del nivell de risc de la pandèmia es redueixen majoritàriament a l'índex 2: per la xifra de casos per dia; pel nombre de pacients de més de 50 anys que està en 14 per setmana; pel percentatge de positivitat de les TMA que és de 3,2 que correspon al nivell 1; i pel nombre d'hospitalitzats per la Covid a planta. El total de persones a l'UCI se situa en el nivell 4.

Un "bon maig"

Les previsions de l'evolució de la pandèmia inclouen els anuncis d'alguns experts que pronostiquen una quarta onada al març per la presència de la soca britànica, segons ha exposat el ministre de Salut que ha destacat que l'opinió majoritària dels epidemiòlegs és que baixarà el nivell d'infecció entre la població el que afegit a l'increment de vacunats i a l'efecte climàtic pel final dels mesos de fred fa que vaticinin "un bon maig". I ha assegurat que encara que de moment no arribin més vacunes manté la previsió que entre el 60% i el 70% de la població haurà rebut les dosis del vaccí abans de l'estiu i que a Andorra "tindrem abastament les vacunes que ens toquen".

tracking