Espot defensa que la competitivitat fiscal no és una eina exclusiva d'Andorra

El cap de Govern remarca que Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romània tenen menys pressió impositiva que el Principat

Xavier Espot durant l'entrevista a Els Matins de TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha subratllat aquest matí en una entrevista a la televisió pública catalana que "tothom fa ús de la carta de la competititivat fiscal " per atreure residents d'alt poder adquisitiu i inversors estrangers com fa Andorra i ha remarcat que el Principat té una presssió fiscal del 26,5% "i és més alta que la d'Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romania". El cap de Govern s'ha demanat per què ha sorgit la polèmica sobre la fiscalitat del país perquè hi hagi youtubers espanyols que s'han instal·lat aquí i no es parla de les condicions fiscals d'altres països i ha manifestat que "a vegades tenim tendència a focalitzar l'atenció en un petit país més vulnerable o més fàcil d'atacar i no veiem la globalitat".

Espot ha precisat durant l'entrevista a TV3 que "fins i tot països com Portugal han establert mecanismes per aplica règims preferencials per atreure residents"i que també Canàries ofereix condicions de fiscalitat específica. I ha reiterat que les persones que decideixen traslladar-se a Andorra ho fan per la competitivitat fiscal i per altres factors com l'entorn natural privilegiat, la qualitat de l'atenció sanitària, que tingui tres sistemes educatius gratuïts o la seguretat ciutadana. Xavier Espot ha ressaltat que "això no vol dir cometre frau fiscal ni fer evasió fiscal, simplement les persones que decideixen venir a Andorra o a altres països de la UE que fan servir aquesta carta de la competitivitat fiscal valoren aquest aspecte i d'altres".

Paradís fiscal

El cap de l'executiu ha recalcat que és necessari explicar la transformació que ha fet el Principat en passar de ser un país tancat a un país amb un sistema fiscal modern i homologat que coopera amb altres Estats en l'intercanvi d'informació fiscal i en la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme. I ha incidit que "el concepte de paradís fiscal sempre ha estat basat en l'intercanvi d'informació i la cooperació i en aquest sentit Andorra és enormement complidora". Per això ha remarcat que no hi ha motius perquè torni a figurar en cap llista de paradissos fiscals com va demanar des d'Unides Podem Pablo Echenique. I ha argumentat que "si ara el que es vol és introduir nous criteris des d'Espanya per incloure països que tenen diferències fiscals a partir de segons quins topalls això no és un problema exclusiu d'Andorra" i ha reblat que segons aquesta proposta d'Echenique "vol dir que també haurien d'incloure a Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg i Romania". Espot ha assegurat que amb aquesta pedagogia que s'està fent per explicar la realitat del Principat perquè canvien de parer persones com Echenique "aquesta iniciativa no prosperarà".

El cap de Govern ha estat interpel·lat també per la gestió de la pandèmia i ha destacat que la incidència de 872 casos per 100.000 habitants que hi ha actualment no es pot valorar comparant-la amb Catalunya o Espanya "perquè Andorra té una trama urbana continua i està molt densificat" i això influeix en l'afectació com també el fet que es facin molts test, "gairebé un 17% de la població cada setmana" que fa que es detectin més positius, ha declarat al programa Els Matins. Espot ha reiterat que l'arribada de vacunes forma part d'un acord internacional en el marc de la UE "i no és que Espanya revengui les vacunes" i es lucri ni que es treguin de les que corresponen a la població veïna.

Xavier Espot ha assenyalat que l'assimilació amb l'Alt Urgell "fa que puguem respirar una mica més" per la mobilitat que es pot tenir amb la comarca veïna "però no és tot el que anhelaríem perquè hem demanat reiteradament a la Generalitat que ens permetés una assimilació una mica més àmplia". I ha comentat que s'ha creat un grup de treball amb consellers catalans i ministres andorrans per coordinar millors les decisions i anticipar-se a les mesures que puguin ser millors per als dos territoris.

tracking