Successos

Registrat el nivell més alt de pols en l'aire

Les estacions de qualitat han assolit valors insòlits i les partícules del Sàhara han inundat les estacions d'esquí

La pols del Sàhara inunda les estacions d'esquíTwitter Servei Meteorologia Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les partícules provinents del Sàhara que han deixat aquest matí una imatge molt curiosa a tot el país són el nivell més alt registrat per les estacions de qualitat de l'aire des que es tenen dades,el 2005, segons ha informat el ministeri de Medi Ambient.El valor rècord s'ha registrat a les 10 del matí, amb 979 micrograms per metre cúbic (µg/m3) depetites partícules(PM10), i duplica la xifra més alta fins ara recollida l'11 de desembre del 2009, tot i que el valor ha anat disminuint durant el matí. A partir de 50 µg/m3de PM10 es considera que el nivell de qualitat de l'aire és deficient o dolent i es recomana a les persones de risc que moderin l'activitat a l'aire lliure i a la ciutadania que eviti qualsevol acció que pugui afegir més partícules en suspensió a l'atmosfera.

L'origen d'aquesta calitja és la combinació de condicions d'inestabilitat pel pas d'un front amb la matèria que desprèn la sorra del Sàhara, que queda suspesa en l'aire i que és arrossegada per aquest. Així mateix, les precipitacions han de ser molt dèbils, com les que s'han donat aquesta nit, per tal que la pols caigui i no s'evapori. Les partícules poden provocar irritacions, conjuntivitis i al·lèrgies, entre d'altres, tot i que gràcies a l'ús de la mascareta i una bona hidratació i higiene es poden prevenir les afectacions.

Les estacions d'esquí s'hanmantingutobertes menys el sector de la Coma d'Ordino Arcalís, que ha tancat aquest matí pel fort vent i la pluja, mentre que les pistes han quedat d'un color terrós i algunsdels usuaris ho han gravat i ho ha compartit a les xarxes socials. El servei de Meteorologia ha apuntat que durarà fins a aquesta tarda.

tracking