pandèmia mundial

El Govern tornarà a demanar l'assimilació amb l'Alt Urgell

La Generalitat ha anunciat que s'aplicarà el confinament comarcal a partir de dilluns, però que no hi haurà equiparació entre Andorra i la comarca perquè no s'ha sol·licitat

França atenua el cop baix de CatalunyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Generalitat ha anunciat avui el retorn al confinament comarcal a partir de dilluns arran de la millora en les dades sanitàries, però que la mesura no comportarà de nou l'assimilació entre l'Alt Urgell i Andorra. La secretària general d'Interior de la Generalitat,ElisabethAbad, ha explicat que no està previst fer l'equiparació perquè el nou relaxament són "mesures de continuïtat basades en petites obertures" i que tampoc hi ha hagut una petició formal ni per part del Govern andorrà ni de la comarca catalana per tal de tornar a aquesta condició que permetria més mobilitat entre els dos territoris.

Les declaracions d'Abad afirmant que no hi havia cap petició explícita per a l'assimilació d'Andorra amb l'Alt Urgell han sorprès al Govern i el ministre portaveu, Eric Jover, ha recordat la reunió del passat 7 de gener entre el cap de Govern i el vicepresident català, Pere Aragonès, en que es va tornar a formular aquesta petició i "estem sorpresos que no els consti". Jover ha assenyalat que s'han tornat a fer els contactes per exposar el posicionament andorrà, que aquesta obertura i l'assimilació no suposen un risc sanitari afegit. En aquest sentit, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, també ha afirmat al Diari que "no és cert que no apretem des de l’Alt Urgell per obrir la frontera" i que el darrer cop que es va sol·licitar va ser dimarts, així com en el manifest que van crear les comarques del Pirineu per reclamar condicions especials en mobilitat arran de les mesures aplicades per la Generalitat.

El secretari català de Salut, MarcRamentol, ha informat que el relaxament de les mesures també inclourà una millora en la situació de bars i restaurants, ja que podran obrir una hora més per servir esmorzars i dinars entre les 7.30 i les 10.30 hores al matí i de les 13.00 a les 16.30 hores. Les llibreries s'inclouran com a equipament cultural i podran obrir amb normalitat mentre que els primers cursos universitaris seran semipresencials, així com en les escoles de música i dansa que fan preparació per a l'accés a la formació reglada i tenen una certificació específica del departament d'Educació. Elsgimnasospoden obrir amb un 30% d'aforament i un màxim de 6 persones i es permeten les competicions donen accés a les competicions estatals o professionals ja autoritzades prèviament.

Catalunya va endurir les mesures per evitar més contagis el passat 7 de gener, fa gairebé un mes, amb un confinament municipal diari i el tancament de tots de centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats i dels comerços petits els caps de setmana, arran de l'increment de casos detectats durant les vacances de Nadal.

tracking