Pandèmia mundial

La vacunació arribarà a l'1'7% de la població en la primera fase

Martínez Benazet ressalta que és el nivell que assolirà tot Europa amb les entregues inicials de vaccins

Una professional sanitària vacunada ahir a l'hospitalSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 744 persones havien rebut fins ahir la primera dosi del fàrmac de Pfizer contra la Covid, amb les 77 que es van fer al llarg de dimarts. La previsió del ministeri de Salut és continuar el ritme actual d'administració per poder arribar a unes 1.300 persones en la primera fase que representen un 1,7% de la població. Una xifra que situarà el Principat en el nivell que estarà tot Europa amb la vacunació que permet l'entrega inicial de vacunes, segons ha destacat el titular de Salut.

Joan Martínez Benazet ha emfatitzat que tot Europa té vacunes ara per immunitzar entre l'1,5% i el 2% de la població i en concret Noruega, que s'abasteix de les dosis de Suècia com ho fa Andorra amb Espanya i França està en l'1% en la primera fase. L'única excepció amb nivells més elevats de vacunació és Anglaterra, perquè són productors de la fòrmula d'Oxford, i Malta perquè rep el fàrmac dels britànics.

El ministre ha explicat que les últimes jornades s'està arribant a obtenir set dosis de vacunes de cada vial de Pfizer perquè s'ha pogut minimitzar l'espai mort de la preparació fent-lo per mans expertes de personal de farmàcia. I ha subratllat que en cap cas "s'escatima gens de vacuna per a les persones que reben 0,3 ml". Aquesta optimització del fàrmac de Pfizer farà que es pugui arribar a 1.300 vacunats, ha comentat el ministre, que` ha precisat que això només és possible quan es prepara pel personal de farma`cia a les instal·lacions del SAAS i per això no s'obtenien més que 5 dosis quan es van posar els primers vaccins a les residències sociosanitàries fora de l'hospital.

Problemes de fabricació

Martínez Benazet ha destacat que s'ha de veure la vacunació com un fet extraordinari pels avenços que ha aconseguit la ciència en poc temps perquè no es preveia començar a immunitzar a finals de desembre. I ha afegit que aquesta circumstància excepcional ha provocat que les cadenes de producció de les farmacèutiques no estiguin preparades per poder abastir la població mundial, fins i tot estan contractant empreses més petites per incrementar la producció, i que no se'n puguin distribuir al ritme que se'n demanen. El ministre s'ha mostrat confiat que en breu s'incrementi la fabricació de vacunes i el repartiment "perquè a partir del març es parla que hi haurà més producció" i que a finals de la primavera o principis de l'estiu s'assoleixi el nivell d'immunització previst pel Govern del 60% de la població.

El titular de Salut ha comentat que continuen a l'espera de rebre els documents del conveni amb França per al subministrament de les vacunes de Moderna i ha assegurat que no hi ha cap retard i es compleix la previsió que el veí del nord enviarà vaccins en segon lloc i amb el mateix percentatge de la disponibilitat d'unitats que tingui França en el marc de "la dificultat mundial d'abastiment" que hi ha.

El ministre ha recalcat que Andorra té prevista una operativa específica en funció del tipus de vacuna que vagi arribant perquè cada fòrmula requereix un tractament especial. Per exemple ha indicat que el fàrmac de Moderna no es pot bellugar el flascó després de reconstituïda i que si arriben moltes unitats de Pfizer o de Moderna s'ha previst un gran espai amb diversos equips de vacunació i cadires d'observació i fins on es traslladaria personal de farmàcia del SAAS per preparar els vials in situ.

Interins a l'Oficina Covid

El Govern ha justificat avui la contractació de 20 persones de l'Oficina Covid que es convertiran en interins amb la fòrmula que preveu la Llei de Funció Pública dins dels criteris d'eficiència per abaratir el cost actual, ha assenyalat el ministre Eric Jover. I Martínez Benazet ha reblat que es tracta de traçadors dels que es van contractar a una empresa temporal quan calia dotar de personal l'Oficina Covid per gestionar la pandèmia i que ja estan fent la tasca de rastrejadors "amb bons resultats" i el canvi de tipus de contracte modifica les condicions que tenen i representa un estalvi per a les arques públiques.

tracking