Justícia

El servei de mediació va atendre 177 famílies al 2020

Representa un increment de l'11% respecte al 2019

El servei de mediació per separar-se va en augmentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de mediació prop de l’Administració de Justícia va atendre un total de 177 famílies durant el 2020, fet que representa un increment d’un 11% respecte al 2019. Així ho ha fet saber Govern en base a les dades que ha recollitel servei i que ha fet públiques coincidint amb el Dia Internacional de la Mediació, avui 21 de gener. Destaca que a causa de la pandèmia, gran part de les famílies han estat ateses per via telemàtica, concretament 45. Des del servei es valora positivament aquesta evolució tecnològica que ha permès arribar a les famílies que ho han necessitat en unes circumstàncies totalment adverses.

Del total de famílies ateses, finalment 163 han iniciat un procés de mediació i un 55%, és a dir, 89 famílies han finalitzat la mediació amb un acord i 7 s’han reconciliat. Per contra, 28 famílies han decidit aturat el procés de mediació i esperar un temps, 15 han decidit interrompre la mediació i anar a un advocat i 2 han aturat el procés de mediació per violència de gènere. Finalment, 21 famílies continuen actualment en procés de mediació.

A més, de les 163 famílies ateses, 128 tenen un o dos fills, de les quals 80 han decidit fer guarda i custòdia compartida, 46 guarda i custòdia la mare i 2 guarda i custòdia el pare. Les dades obtingudes aquest 2020 dibuixen un augment del 22% en la finalització de la mediació amb un acord respecte el 2019 i l’establiment de la guarda i custòdia compartida ha augmentat en un 12 %.

Un 65% dels atesos arriba a la comprensió mútua

De manera paral·lela als casos atesos, el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans, i a petició del ministeri de Justícia i Interior, està realitzant un estudi sociològic sobre la implantació i l'ús de la mediació al Principat per analitzar el desenvolupament de la Llei de mediació, aprovada el març del 2018.

Les dades obtingudes fins ara, corresponents a enquestes fetes el 2018 i 2019, apunten que un 65% de les famílies ateses consideren que la mediació els va permetre la comprensió mútua entre ambdues parts. El 94% està d’acord que elspassos per aconseguir ser atès al servei de mediació han estat fàcils i un 87% tornaria a fer un procés de mediació si ho necessités.

A més, l’enquesta també destaca que un 50% considera que un dels principals avantatges de la mediació en comparació al procés judicial és el seu baix cost, un 38% considera que evita un procés jurídic, un 34,5% en valora la seva rapidesa com a recurs per resoldre conflictes, un 23% la possibilitat de poder parlar amb l’altra part implicada en el conflicte i un 17% la possibilitat d’estar implicat en la recerca d’un acord.

Pel que fa als advocats enquestats, un 46% considera que la mediació és útil, el 79% dels advocats considera que la mediació té futur tot i que el 93% considera que per desenvolupar millor el recurs cal fer-ne més divulgació i formació, tant a la població com als propis advocats. A més, el 88,5% considera que la mediació és l’eina més adequada en els conflictes en relació a separacions o divorcis, un 79% en conflictes entre veïns, un 67% considera que és adequada en conflictes en centres educatius, un 61,5% en conflictes familiars relacionats amb les gerències i un 60% en conflictes entre treballadors i empreses.

tracking