Empresa

Els comerços podran obrir pel dia de la Constitució del 2021

El Govern aprova el calendari laboral per l'any vinent, que tindrà 14 dies festius

Satisfacció de comerç i hotels per les noves condicionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat avui en la sessió del consell de ministres, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, un decret que permet l'obertura dels comerços pel dia de la Constitució del 2021. Tal i com preveu la Llei, el 14 de març és de tancament obligatori, tot i que contempla la possibilitat que l'executiu suspengui aquesta obligació quan aquest dia cau entre setmana, festiu o període de previsible afluència turística. Tenint en compte que la Constitució caurà en diumenge el 2021, i en època d'afluència de turistes, el Govern permetrà als comerços que ho vulguin desenvolupar la seva activitat aquell dia.

Amb tot, si el festiu es desplaça el patró haurà de compensar al treballador traslladant aquest dia festiu a un altre dia pactat de mutu acord i donar un altre dia de festa suplementari retribuït. Si la compensació no es pot materialitzar totalment o parcialment en els termes previstos en el decret, aquest ha de retribuir-se com a dies de treball efectiu i no com a dies naturals.

14 dies festius al 2021

D'altra banda, el Govern també ha aprovat avui el calendari laboral pel 2021, que comptarà amb 14 dies festius de compliment obligatori i no recuperables per als sectors dela construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme.

Els dies festius seran l'1 i 6 de gener (Cap d'Any i Reis), el 15 de febrer (Carnaval), el 14 de març (Constitució), el 2 i 5 d'abril (divendres Sant i dilluns de Pasqua), l'1 i el 24 de maig (festa del treball i Pentecosta), el 15 d'agost (Assumpció), el 8 de setembre (Meritxell), l'1 de novembre (Tots Sants) i el 8, 25 i 26 de desembre (Immaculada Concepció, Nadal i Sant Esteve). A banda d'aquests 14 dies, també seran festius de compliment obligatori, retribuïts i no recuperables els que fixin els comuns fins a un màxim de quatre.

El decret també recull que els sectors relacionats amb el turisme i degut a les seves particularitats, les festes es podran traslladar a qualsevol altre dia per acord entre les parts i els treballadors hauran de gaudir de la mateixa quantitat de festius. El text també apunta que quatre d'aquests dies no es poden traslladar: Cap d'Any, la Constitució, Meritxell i Nadal. En cas que la necessitat del sector requereixi el trasllat d'aquests quatre dies, els assalariats que prestin els serveis a l'empresa hauran de ser compensats traslladant el festiu a un altre dia, donant a més a l'empleat un altre dia de festa suplementari retribuït.

Cancel·lada la jornada intensiva del 7 de desembre

Un altre dels acords del consell de ministres d'aquesta tarda, a proposta de la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha estat l'eliminació de la jornada d'horari intensiu prevista pel 7 de desembre d'enguany, vista la disminució de l'afluència turística i en previsió que la situació es mantignui fins la Festa de la Puríssima. La modificació és d'aplicació per a tots els centres de segona ensenyança, batxillerat i formació professional del país.

tracking