Govern aprova el Projecte de llei de creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge

Serà un òrgan independent amb el qual es vol aportar solucions a l'habitatge a llarg termini

El ministre Víctor FilloySFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha aprovat avui en la sessió del Consell de Ministres el Projecte de llei de la creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge, un organisme independent que reforçarà i complementarà les polítiques d'habitatge del país a mitjà i llarg termini. El text, que entrarà a tràmit paralmentari durant els propers dies, preveu que l'INH tingui personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d'obrar i patrimoni propi. El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha recordat que es tracta d'un dels projectes estratègics del full de ruta de Govern Horitzó H23, amb el qual es vol donar solucions a l'habitatge. "Cal disposar d'un organisme autònom que ens doni garanties de polítiques a llarg termini", ha indicat el ministre.

L'Institut tindrà diverses funcions en relació a les polítiques d'habitatges, com ara redactar i traslladar propostes normatives a l'executiu, entre les quals hi ha l'elaboració de plans estratègics, així com elaborar i proposar polítiques d'informació i atenció ciutadana.També podrà promocionar habitatge de protecció pública i s'encarregarà d'impulsar operacions de remodelació i rehabilitació d'habitatges.

Pel que fa al seu patromini, el text determina que l'organisme comptarà amb els béns que li puguin ser cedits per les administracions públiques o persones privades, i també podrà comprar i vendre béns mobiliaris i immobiliaris.

Un altre dels aspectes importants que preveu el Projecte de llei és la creació d'un fitxer de dades que tindrà una finalitat purament estadística pel sistema d'indicadors d'habitatge.

Composició de l'INH

El Consell Director de l'organisme estarà composat per tres membres, dos d'ells seran proposats pel Govern i el tercer pels comuns, i els nomenaments estaran sotmesos a l'aprovació per majoria simple del Consell General. Hi haurà un mandat de quatre anys renovables i tindrà la funció de proposar el projecte de pressupost, aprovar el programa d'activitats i establir les prioritats estratègiques, entre d'altres.

Fons d'habitatge

D'altra banda, el mateix text legislatiu contempla la creació del Fons d'Habitatge, un organisme d'inversió col·lectiva de participació pública i privada que tindrà com a objectiu promoure la construcció d'habitatge a preu assequible.El ministre Eric Jover ha posat en relleu que el fons està a l’empara de la Llei de regulació dels organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà i la tipologia d’instrument serà una SICAV. “L’objectiu és poder millorar l’oferta d’habitatge de lloguer a preu assequible”, ha afirmat el titular de Finances, que ha detallat que aquest instrument comptarà amb la participació d’actors públics, que poden aportar capital o actius immobiliaris, i privats, que poden aportar actius immobiliaris.

tracking