Pandèmia mundial

Benazet afirma que els docents no faran proves als escolars

El ministre de Salut assegura que no s'ha tancat l'operativa per fer els cribatges

Benazet està “molt preocupat” perquè hi hagi 'botellón'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha manifestat aquesta tarda que els protocols de cribratge als centres educatius "no perjudicaran als docents" perquè suposi un risc el que hagin de fer i que s'està treballant l'operativa "perquè ho facin persones de l'àmbit de la Salut" i no es preveu que siguin els educadors els que hagi de recollir la mostra de frotis nasofaringic per comprovar si els alumnes tenen la Covid-19. El ministre ha destacat que "ningú que no tingui les competències per fer una tècnica serà requerit per fer-la" i ha assegurat que s'està treballant en els protocols i "hi participaran els docents" amb els tècnics de Salut per dissenyar-los.

Martínez Benazet ha declarat que quan va anunciar divendres que es formaria personal dels centres on es facin els cribratges del 40% de la població durant la temporada d'hivern parlava "en termes genèrics" perquè el model que s'apliqui dependrà del tipus de tests que hi hagi per fer les proves i confia que als centres educatius puguin ser els de saliva. I ha precisat que les tècniques de diagnòstic canvien ràpid i que a les escoles "el que volem són els de saliva perquè és més fàcil i ho pot fer qualsevol persona i és menys molest". El ministre ha incidit que dependrà del material que hi hagi que s'apliqui una estratègia o una altra i que probablement per a principis de desembre, quan es volen començar els cribratges setmanals, s'hagi de començar amb test d'antígens amb mostres recollides del nas i la gola i aquestes "les ha de fer un sanitari de nivell d'infermeria" i ha afegit que "estem treballant tots els escenaris".

El titular de Salut ha ressaltat que l'objectiu dels cribratges a les escoles és que l'activitat es desenvolupi amb la màxima normalitat possible i que fer tests de coronavirus és l'instrument per evitar el confinament d'aules i espera que es puguin fer recollint mostres de saliva. I ha anunciat que "en pocs dies" es rebran dos tipus d'aquests tests "per validar-los amb els nostres pacients i si són sensibles i específics l'avenç serà molt ràpid" per implementar aquesta te`cnica que comporta una operativa més lleugera. El ministre ha emfatitzat que queda poc temps per iniciar els cribratges d'hivern "i hem de tenir elasticitat per adaptar-nos" insistint que "si l'operativa comporta un risc no la farà un docent".

L'afectació de la pandèmia als col·legis manté avui 31 classes en vigilància activa de les quals n'hi ha 8 totalment tancades.

Joan Martínez Benazet ha assenyalat que l'operativa de proves de la Covid a les escoles no ha provocat que tingui cap enfrontament amb la titular d'Educació, Ester Vilarrubla, i que parla amb ella cada dia dels protocols i que "no tinc cap tipus de conflicte" amb la ministra.

tracking