JUSTÍCIA
Govern ajorna l'entrada en vigor del Codi de procediment civil fins al maig
El Govern fixa un nou termini fins a l’1 de maig del 2021 i constituirà una comissió de treball executiva per donar “respostes àgils” a la justícia
De la reunió que va mantenir ahir el Govern, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) i el Col·legi d’Advocats va fructificar un segon ajornament de l’entrada en vigor del Codi de procediment civil, una demanda especialment reivindicada per al darrer actor d’aquest triangle. En aquest sentit, l’executiu –representat a la reunió pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell– va cedir al posicionament exposat dijous al Consell General i va accedir a posposar l’aplicació d’aquesta llei fins a l’1 de maig del 2021 perquè la seva posada en marxa sigui rebuda amb els braços oberts per totes les parts concernides.
Des de l’executiu van assenyalar que aquests quatre mesos addicionals suposaran un marge de maniobra suficient perquè, en previsió que pugui ser superat el context de pandèmia, es puguin efectuar certes modificacions en el text de caràcter tècnic que no afectaran l’essència del Codi de procediment civil. En qualsevol cas, les fonts consultades van apuntar que el nou termini és consensuat i que, per tant, no es preveu cap altra demora possible d’un text que va ser aprovat fa més de dos anys al Consell General amb el suport unànime de tota la cambra. Per la seva banda, el president del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, va limitar-se a subscriure el comunicat que va emetre el Govern ahir a la tarda.
Comissió de treball executiva
Un altre dels punts destacats de la trobada d’ahir va ser la constitució d’una comissió de treball executiva, que tindrà un caràcter transversal per donar “respostes àgils” als reptes més immediats de l’administració de justícia. D’aquesta manera, fonts del Govern van indicar que l’objectiu “és anar molt més enllà d’aspectes purament legislatius” per abordar qüestions com el nombre de batlles o els recursos tecnològics, ja siguin de la secció civil, penal o qualsevol altre departament.
D’aquesta manera, el punt de partida és aglutinar en una mateixa taula de treball el Govern, el CSJ i el Col·legi d’Advocats per resoldre obstacles que dificultin el funcionament del dia a dia de la justícia. Tanmateix, la voluntat és que, en funció de la matèria a tractar, aquest canal obert de diàleg sigui extensible a altres agents com el saig, els procuradors o els metges forenses.
Així doncs, des de l’executiu es va declinar plantejar un pacte d’Estat atès que no es pretén alentir més el procés des del vessant legislatiu. En aquest sentit, les fonts consultades van remarcar que l’esperit d’aquesta comissió de treball executiva és que sigui dinàmica i resolutiva en lloc de plantejar canvis de gran envergadura. No obstant això, tampoc es va tancar la porta que els parlamentaris, tant de la majoria com de l’oposició, puguin participar, si s’escau, a la comissió sense una presència permanent.
EL PS REIVINDICA EL SEU PES EN LA PRÒRROGA I DEMANA SER PARTÍCIP A LA COMISSIÓ
Paral·lelament, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va expressar ahir la satisfacció “pel canvi de rumb en menys de 18 hores de l’executiu” per tal d’accedir a l’ajornament del Codi de procediment civil. En aquest sentit, López va reivindicar que la pregunta parlamentària efectuada dijous a l’hemicicle i les diverses manifestacions públiques efectuades al tomb d’aquesta qüestió “hagin servit d’alguna cosa per remoure el tema”. “Ens sembla que podem reivindicar l’autoria de tot el que s’ha produït si es mira l’hemeroteca dels darrers mesos”, va afegir. Amb tot, el dirigent socialdemòcrata va posar en quarantena l’ajornament i va assegurar que “haurem de veure si aquest període de quatre mesos no és molt curt”, ja que plantejaven un escenari que, com a mínim, s’allargués fins a l’estiu. Per tot plegat, López es va mostrar prudent a l’hora de valorar si retiraran la moció que van presentar ahir al matí i va supeditar aquesta decisió a la seva participació a la comissió de treball executiva. “Hem portat el pes del debat i no sembla gaire just que se’ns vulgui deixar fora de la taula de diàleg”, va expressar el president del grup parlamentari del PS, qui va assegurar que la “necessitat legislativa també és molt immediata”.