Pandèmia mundial

Cribatge per a 5.800 empleats del comerç

Salut registra 73 positius avui i una taxa de reproducció de 0,88

Nous positius a El Cedre i a l'àrea de Salut MentalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha convocat a 5.800 treballadors del sector de comerç a un cribratge per detectar contagis de Covid a partir de demà i fins al 13 de novembre. El ministeri ha enviat una comunicació a tots els empleats que han de trucar al 821 955 per demanar cita prèvia si volen fer-se la TMA, segons ha anunciat el titular de Salut, i ha destacat que "són molt importants els cribratges sectorials" com s'estan fent a persones que han sortit del país o a les que pensen que han estat en situacions de risc de contagi "perquè estan funcionant prou bé" com demostra la baixada de casos i de la presió sobre el sistema sanitari. I ha comentat que els propers cribratges es faran a personal d'empreses de la construcció, a treballadors socials, agents de circulació i funcionaris dels comuns.

Joan Martínez Benazet ha informat que avui s'han sumat 73 nous positius amb un total de 5.208 casos des de l'inici de la pandèmia i 1.173 malalts actius, 43 menys que ahir, i 102 noves recuperacions. El ministre ha indicat que la pressió sanitària continua estable amb 27 hospitalitzats i un nou ingrés a l'UCI per a un total de 10 pacients. I ha explicat que hi ha dos malalts sense ventilació estables i un altre que va ser extubat ahir i que evoluciona correctament.L'àrea de geriatria Covid d'El Cedre trenca la tendència dels últims dies quan s'han repetit les altes perquè té un padrí més que ahir, amb 6 en total, per un positiu asímptomàtic que s'ha diagnosticat en un cribratge a la residència i que el ministre ha apuntat que correspon "a la cua del brot" que hi ha hagut al centre sociosanitari.

La taxa de reproducció del virus se situa en 0,88 respecte el 0,83 de dimecres i Martínez Benazet ha manifestat que l'indicador calculat sobre els últims set dies "fa oscil·lacions i s'ha de mirar la tendència perquè hi ha una baixada lenta però prou significativa" i mentre la pressió sobre el sistema sanitari continuï disminuint "aquest petit repunt no ens ha de preocupar".

El titular de Salut ha assenyalat que els cribratges d'hivern previstos per arribar al 40% de la població es començaran a principis de desembre i es faran a les escoles i als centres de treball vinculats al turisme combinant TMA i test d'antígens amb personal que Salut formarà d'aquests àmbits, com les estacions d'esquí, per recollir les mostres. I ha insistit que l'estratègia és donar més seguretat per als ciutadans del país i per als visitants "que els necessitem" perquè "s'ha de garantir la salut però també l'economia o no tindrem una societat tranquil·la i cohesionada ni bona salut i s'ha de buscar l'equilibri".

Converses amb els bars

El ministre ha remarcat que en les converses que el Govern està tenint amb propietaris de bars per relaxar les restriccions al sector s'està valorant l'equilibri de les mesures perquè puguin recuperar l'activitat "i segons com s'obrin serà abans o després". Martínez Benazet ha incidit que els establiments coneixen millor les mesures que es poden complir per la interacció social que hi ha entre els clients, que és el que ha portat al tancament aquí i a la majoria d'Europa, i que es treballa amb ells per fixar el model de reobertura. Un model que es tindrà en compte conjuntament amb la taxa de reproducció i la d'incidència en els últims catorze dies i ha apuntat que "una rho inferior a 0,5 i la incidència per sota de 400 són xifres molt bona per anar molt tranquils però encara estem molt lluny". I ha subratllat que no hi ha uns nivells que comportin la reobertura automàtica de bars "perquè marcarà més la capacitat de reduir la interacció social".

tracking