Pandèmia mundial

Andorra supera els 5.000 casos amb 135 positius més

La pressió sanitària baixa amb cinc altes a l'hospital i cinc a El Cedre

Hospital Nostra Senyora de Meritxell aquest octubreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut suma 135 nous positius de Covid-19 que eleven el total d'afectats a Andorra a 5.045 persones des de l'inici de la pandèmia, segons les dades actualitzades pel ministre de Salut que ha precisat que ahir es van analitzar menys proves al laboratori i només es van notificar 22 casos i les registrades avui s'han de distribuir entre els dos dies pel decalatge en els diagnòstics. El nombre de malalts amb el virus actiu queda en 1.236 i el de recuperats augmenta a 3.734 amb les 107 altes que s'han donat avui.

Joan Martínez Benazet ha destacat el descens de la pressió sanitària per les cinc altes que hi ha hagut avui a l'hospital que té 28 ingressats. La situació millora especialment a la planta per a pacients amb Covid on queden 19 persones davant les 25 d'ahir. I ha explicat que tot i que hi ha hagut un nou ingrès a l'UCI, que acumula nou afectats, es mantenen 8 malats amb ventilació mecànica i que la situació "s'estabilitza entre vuit i deu pacients". Molt lluny dels 19 ingressats a cures intensives que es van arribar a tenir en la primera fase de l'epidèmia, ha incidit el titular de Salut.

El ministre ha remarcat les cinc altes que s'han donat a la planta de geriatria d'El Cedre i dels 11 padrins que hi havia ahir en queden sis ingressats amb el virus i la disminució de la letalitat respecte la primera onada que ha atribuït "probablement" a que els diagnòstics han estat més ràpids pels cribratges que s'han fet per detectar residents contagiats.

Martínez Benazet ha recalcat que continua "l'inici optimista" de la reducció de la segona onada de la Covid però ha reiterat que la situació és "fràgil" i que és evident que hi ha circulació del virus "i que tenim una incidència alta". El ministre ha detallat que la taxa de reproducció dels últimes set dies baixa a 0,83, era de 0,88 dilluns. I ha insistit que "el virus no marxa sol, està a fora i amb el nostre comportament i la relaxació de mesures podria tornar a augmentar la infectivitat" i ha demanat "molta cautela" i que es ventilin sovint els espais tancats perquè el virus es queda en suspensió.

Les xifres de contagis baixos no porten el Govern encara a aixecar les restriccions que afecten bars i restaurants ni a preveure quan es podrà fer. El ministre ha precisat que encara s'ha de reduir més la dada diària per plantejar-se treure les mesures perquè qualsevol situació de risc podria comportar tornar a disparar la taxa de reproducció que juntament amb la incidència i la pressió sobre l'UCI seran els indicadors que es tinguin en compte per valorar la situació global en cada moment.

tracking