Pandèmia mundial

Optimisme de Salut pel descens de la corba de la segona onada

Martínez Benazet remarca que "estarem bé en poques setmanes" per ser un país segur

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 63 contagis notificats avui per Salut i l'evolució des de divendres indiquen que "hem iniciat el doblegament de la corba i el descens del segon brot", segons ha assegurat Joan Martínez Benazet. El ministre ha destacat que la taxa de reproducció, rho, ha baixat a 0,89 i s'estan detectant menys de vuitanta casos al dia el que ha valorat que "ens ha de donar optimisme però amb molta cautela". I ha insistit que la situació és encara "fràgil" i s'han de mantenir totes les restriccions vigents i les mesures de protecció individuals perquè "estarem bé d'aquí a unes poques setmanes per ser un país segur" tant per als ciutadans del Principat com per donar imatge "de destí segur".

Martínez Benazet ha informat que el total d'afectats pel virus suma 4.888 casos amb 1.265 malalts actius i 3.548 recuperats i ha recalcat que la pressió sanitària continua a la baixa perquè hi ha 31 hospitalitzats, tres menys que ahir, i s'havia arribat a un màxim de 46 pacients. La situació al centre hospitalari avui es concreta en23 malalts a planta després de tres altes i el trasllat d'un afectat que estava a cures intensives. A l'UCI hi ha 8 pacients i tots ells tenen ventilació mecànica. L'ocupació a l'àrea de geriatria per a pacients amb la Covid d'El Cedre es manté igual que ahir amb 11 residents del centre amb el virus i la previsió és que entre dimecres i dijous la meitat d'ells rebin l'alta perquè "evolucionen correctament".

El ministre ha incidit que les xifres de pressió sobre el sistema sanitari són "infinitament inferiors" a les dels països europeus perquè l'ocupació a cures intensives és del 24% i en general sobre els recursos Covid de poc més del 20%. I ha reiterat que Andorra figura com el país amb més incidència del virus d'Europa pe`ro que la situació no és comparable amb d'altres territoris perquè és el país que més proves fa i perquè s'utilitza la te`cnica de TMA que és molt més precisa que les PCR i s'ha interpelat sobre quines serien les dades de positius si a qualsevol ciutat europea cada setmana es fes un cribratge del 10% de la població com s'està fent al país.

Joan Martínez Benazet ha destacat que haver "doblegat la corba del segon rebrot de l'epidèmia i estar en fase de descens" és el resultat de les restriccions sobre molts activitats econòmiques i de l'esforç individual dels ciutadans i ha afirmat que les mesures es mantindran durant temps i que s'han de seguir amb el mateix comportament de reduir la interacció social. El titular de Salut ha subratllat que l'objectiu és "tornar a una situació de mínima transmissió del virus i hem fet el primer pas" i que queden "mesos que no són fàcils" però ja han arribat els primers fruits tenint menys persones malaltes i menys pressió sobre els professionals sanitaris.

tracking