Pandèmia mundial

287 positius des de divendres

El ministre destaca que la taxa de reproducció està estable al voltant d'1

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha notificat 287 nous positius de coronavirus des de divendres i un total de 4.325 casos acumulats amb 1.297 malalts amb la Covid activa. Les recuperacions creixen en 228 i el global queda en 2.957 altes.

Joan Martínez Benazet ha destacat que es detecten menys d'un centenar de contagis al dia i que la taxa de reproducció se situa en 1,01 i que és necessari mantenir l'esforç per reduir-la. I ha fet "un clam" perquè se segueixin les recomanacions de restringir les relacions socials "a l'àmbit familiar i laboral sempre estret" subratllant que als països de l'entorn "les notícies no són bones" i cal un esforç col·lectiu durant molt de temps per limitar la transmissibilitat del virus i aconseguir que la rho baixi "amb la nostra responsabilitat individual".

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell registra avui el mateix nombre d'ingressos de malalts de coronavirus amb un total de 41 persones. La situació a planta es repeteix amb 33 pacients a planta i torna a haver-hi 8 contagiats a l'UCI, tot i que avui hi ha hagut una defunció d'un padrí de més de 80 anys que estava a la unitat. Set d'aquests afectats estan amb ventilació mecànica i a El Cedre hi ha 24 interns a la planta de geriatria per a pacients amb coronavirus.

El titular de Salut ha remarcat que la pressió sanitària s'ha incrementat a l'hospital perquè hi ha 9 ingressos de residents d'El Cedre i ha incidit que "a l'UCI es manté una tendència discreta a la baixa i això, dient-lo amb molta cautela dona tranquil·litat". I ha reiterat que la situació que provoca la pandèmia obliga els professionals a fer hores extres per cobrir l'augment de pacients i que així continuarà durant temps. Si la dedicació de personal per cobrir les necessitats assistencials per la Covid és superior a l'actual el ministre ha explicat que "es podria reduir més activitat a l'hospital però seria molt puntual" i es recuperaria de seguida, com es preveu fer amb l'activitat quirúrgica que de moment continua tancada.

Bumerang que torna

Martínez Benazet ha admès que la taxa d'incidència de la infecció acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants és molt alta perquè supera 1.500 però ha remarcat que és una dada que no és comparable amb la d'altres països que la tenen me´s baixa i tenen una pressió sanitària molt superior. I ha puntualitzat que és tan elevada perquè es fan moltes proves de detecció "i així evitem que es transmeti" i es tallen les cadenes de contagi però que tot i així hi ha fugues del virus que fan que continuïn les transmissions. Algunes provocades per actituds incíviques protagonitzades per joves que ha apuntat que poden pensar que no tindran cap afectació si es contagien però ha manifestat que "és un bumerang i si es comporten malament un dia els rebotarà".

El ministre ha recalcat que és necessari tenir la taxa de reproducció "en nivells gestionables" per afrontar els mesos de fred que arriben perquè "ens preocupa molts l'hivern perquè els virus respiratoris es transmeten de forma molt intensa".

tracking