pandèmia mundial

Espot accepta que si Catalunya endureix les restriccions tindrà un impacte "molt significatiu en l'economia"

El cap de Govern indica que cal entendre les decisions que prenen els territoris veïns

Espot preveu que el toc de queda no tindrà un impacte significatiu en el turismeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha assegurat que si Catalunya aplica mesures més restrictives de mobilitat, com ara el confinament de cap de setmana, tindrà un impacte "molt significatiu en l'economia" andorrana. "La situació actual és la que és i poca cosa hi podem fer més que intentar tenir un contacte molt fluït amb les autoritats veïnes i evidenciar que estem fent una bona gestió de la situació sanitària i les persones que ens venen a visitar no tenen més risc de contagi que quan es queden a casa seva", ha assenyalat el cap de Govern.

Tot i això, Espot ha precisat que amb la situació actual del toc de queda "no preveiem que tingui un impacte molt, molt, molt significatiu" en l'arribada de turistes, tenint en compte que les limitacions a la frontera només són únicament nocturnes."La gent pot seguir venint a Andorra, hi ha un marge de maniobra bastant ampli", ha recordat Espot, que a la vegada ha assenylat que "pot tenir un impacte".

Sobre les decisions preses pels governs dels països veïns, el cap ha indicat que "cal entendre-les", tot i "no ser positiu des de la perspectiva de la afluència turística", i ha afegit que "no ha de ser Andorra qui alliçoni el que han de fer els altres, com tampoc ens agradaria que ens ho fessin a nosaltres". Espot ha remarcat que hi ha un contacte i intercanvi d'informació constant amb les autoritats veïnes. Amb tot, ha manifestat que no es plantegen demanar sol·licitar que Andorra formi part d'un territori de mobilitat domèstica de Catalunya, ja que això significaria que Andorra també hauria d'aplicar el toc de queda, situació que de moment no es planteja. "No és una mesura adaptada a la nostra realitat", ha indicat Espot.

Així mateix, ha destacat que contactaran amb l'ambaixada espanyola a Andorra per tal de rebre informació sobre les excepcions que permeten aquesta mobilitat nocturna i que el Govern pugui explicar a la ciutadania quins documents i justificants serveixen per acreditar la circulació durant el toc de queda.

En aquest sentit, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa que tots els ciutadans que vulguin creuar a territori català per un dels motius justificats que preveu el decret de l'estat d'alarma, han d'omplir el certificat que es pot trobar a la web de la Generalitat. El mateix suceeix amb el toc de queda francès, que afecta, entre altres, als departaments de l'Arieja i Pirineu Orientals,fronterers amb Andorra, així com les ciutats properes de Tolosa i Montpellier, on no es pot sortir al carrer sense una causa justificada entre les 21 h i les 6 h. Cal omplir un document, que es troba a la web del ministeri d'Interior, en cas de voler-ho fer amb el motiu pel qual es requereix la circulació en aquelles hores.

tracking