Pandèmia mundial

El SAAS contractarà 38 professionals per a la segona onada de la pandèmia

L'hospital defensa que ha preparat recursos i sanitaris per fer atendre els malalts de coronavirus

Hospital Nostra Senyora de Meritxell aquest octubreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) té previst incorporar 38 professionals de diferents àrees per fer front a la segona onada de la pandèmia, segons destaca en un comunicat on defensa que l'hospital disposa dels espais i el personal suficient per atendre pacients amb coronavirus perquè s'ha preparat des del juliol. les primeres contractacions previstes són les de tres anestesistes que tenen capacitat per ventilar pacients intubats a l'UCI i dues infermeres per a aquesta unitat a més de tenir convocada una plaça de metge intensivista per a la qual es remarca que fins ara no s'han trobat candidats.

El reforç de plantilla per atendre l'augment de malalts amb Covid-19 es completarà amb les contractacions que estan en tràmit d'un metge per a urgències, 13 infermeres, 15 auxiliars, un portalliteres, un tècnic en radiologia i un administratiu, segons es detalla des de la parapública sanitària. I es remarca que el centre ha previst que personals de diferents àrees es pugui incorporar a l'atenció a pacients crítics si és necessari. El SAAS exposa que hi ha 6 intensivistes en plantilla i 11 metges amb capacitat per atendre pacients amb ventilació mecànica i 24 infermeres que actuatment treballe a l'UCI i 20 més que tenen la formació tècnica per tractar els malalts en estat crític.

L'hospital especifica també els recursos que hi ha disponibles per acollir els contagiats de coronavirus que es concreten en 22 llits a cures intensives ampliables a 38 amb l'utilització de l'hospital de dia que ja es fa habilitar en la primera fase de la pandèmia. I recalquen que està previst habilitar espai al servei de rehabilitació si s'omplen els altres dues àrees i que es disposa de 48 ventiladors i n'han d'arribar quatre més.

La capacitat a planta per atendre malalts de Covid és per a 23 llits que es van ampliant progressivament quan fan falta més habitacions amb la reducció d'activitat en altres àrees de l'hospital i la situació actual és de 39 llits habilitats per a aquests pacients dels quals n'hi ha 31 ocupats, segons informa el SAAS. I s'assenyala que a El Cedre l'espai inicial era per a 22 persones a l'area Covid de la cinquena planta i que ja s'ha ampliat a 25 llits amb l'ús d'habitacions dobles per a contagiats que ja compartien cambra abans d'infectar-se del virus.

Operacions fetes

La direcció de l'hospital precisa que tota aquesta planificació ha de servir per donar resposta als pacients amb coronavirus si augmenta la incidència de l'epidèmia i per a la resta de malalts amb d'altres patologies. I emfatitzen que en la primera fase de la pandèmiaes va fer un pla per reprogramar progressivament "l’activitat quirúrgica en malalts no- COVID ajornada durant aquella primera fase, activitat que en el termini d’un mes mig va quedar absorbida sense incidències destacables".

Els responsables del SAAS han mantingut avui una reunió amb el comitè d'empresa de la parapública sanitària on indiquen que s'ha presentat tota la informació sobre la planificació de mitjans i personal i que s'ha acordat implementar accions per millorar l'organització al centre i la formació dels professionals.

tracking