Arbitrarietat frontereraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proximitat de la temporada d’hivern ha fet que moltes de les persones que tenen l’esperança de poder trobar feina al Principat hagin decidit emprendre el camí cap a Andorra, i de manera molt particular, a través de la frontera del riu Runer. Un viatge d’esperança que, en moltes ocasions, acaba convertint-se en un malson i algun segell per sortir de l’Espai Schengen en set dies.

Aquesta és la situació que denuncien diversos treballadors temporers argentins. “Cadascú aplica les normes que més li convenen” explicava la Marta (nom fictici perquè vol continuar en l’anonimiat) i lamentava que “no pot ser que les autoritats andorranes no clarifiquin més les coses, i que la decisió d’entrar o no al país la prengui el policia de torn”. Alguns d’aquests temporers denuncien que tant si passen en cotxe com en autobús “quan veuen que no ets d’aquí, ja et demanen tota la documentació”.

La Marta va anar més enllà i no va dubtar a afirmar que “el poble argentí comencem a estar indignats amb aquesta situació que patim cada vegada que intentem entrar a Andorra”. A través de les xarxes socials hi ha persones que han denunciat que no els haurien deixat entrar al Principat tot i encara no tenir vençuda la Visa per transitar per l’Espai Schengen. “Agradi o no, els argentins som el cinquanta per cent dels temporers que necessita Andorra durant la temporada d’hivern” comentava amb cert enuig, i va afegir que, com a mínim, “se’ns deu respecte per la nostra feina, perquè durant les temporades d’hivern som els que fem moure l’economia del país” i va sentenciar contundent que “aquesta és la realitat, els agradi o no”.

tracking