pandèmia mundial

Salut suma 198 positius

El ministre de Salut alerta que la incidència creix i la taxa de reproducció de la Covid es dispara a 1,8

Proves TMAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els casos de Covid-19 es tornen a disparar aquesta setmana amb 198 positius detectats des de dilluns i 2.568 acumulats en total, segons ha informat el ministre de Salut, que ha alertat que és necessari respectar les restriccions sanitàries perquè l'epidèmia s'està descontrolant i la pressió sobre el sistema sanitari no és com en la primera onada però mostra "agressivitat" perquè ja hi ha 27 hospitalitzats, set dels quals estan a l'UCI, un més que ahir.

Joan Martínez Benazet ha anunciat que hi ha 800 casos actius i ha alertat que la incidència de la malaltia augmenta i segueix creixent la pandèmia i que la taxa de reproducció RHO s'ha enfilat a 1,8. Una evolució que indica que hi ha "transmissió del virus a nivell poblacional" després que divendres hagués baixat a 1,02. El ministre ha destacat que aquell mateix dia es van començar a diagnosticar "molts més casos", alguns associats a l'Escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp, que queda tancada 14 dies, i a algunes parròquies en concret, i ha animat a tothom que dubti si es pot haver contagiat que es faci la prova, recordant que demà comença a funcionar l'Stop Lab d'Encamp.

Martínez Benazet ha subratllat que l'estratègia per combatre l'epidèmia és limitar la interacció social i que les persones confinades per ser contacte de positius o per estar malalts restin a casa perquè si no no es podrà mantenir el model de confinar només les persones afectades pel virus. El titular de Salut ha destacat que s'ha comprovat que hi ha persones que no compleixen aquestes obligacions i probablement són responsables del que tot el país està patint i ha apel·lat a la ciutadania perquè tingui un comportament responsable "perquè som nosaltres els que estem fent que el virus s'estigui descontrolant, no és que vingui amb més força o que el porti el vent". I ha reiterat el missatge d'alerta a la població afirmant que "tots estem cansats" d'haver de conviure amb les restriccions "però això no s'ha acabat" i ha assegurat que si no es segueixen les directrius fixades les conseqüències seran més greus per a tots.

Pla de contigència del SAAS

Martínez Benazet ha destacat l'ingrés de quatre pacients avui fins arribar als 27 hospitalitzats, que inclouen quatre persones amb ventilació mecànica a l'UCI hi ha quatre persones, dos de 61, i una de 65 i 67 anys en situació greu. L'augment de la pressió sanitària ha fet que el SAAS hagi activat la fase 2 del pla de contingència previst per fer front a l'epidèmia que contempla habilitar una nova UCI a la primera planta per als pacients que no tenen coronavirus i les instal·lacions de sempre de cures intensives es reserven per als ingressats per SARS-CoV-2.

El pla fixa també convertir la planta d'oncologia en espai Covid i els pacients oncològics es traslladen a l'hospital de dia. El ministre ha indicat que la nova situació sanitària implica a més la reducció de proves complementàries i no urgents a l'hospital per als pacients tal com preveia el pla dissenyat pel SAAS.

La planta Covid de l'hospital acumula 20 ingressats i a l'àrea medicalitzada d'El Cedre es mantenen nou padrins procedents de la residència escaldenca Domus Salita.

tracking