Pandèmia mundial

Tancada l'escola d'Encamp i mascareta des dels 12 anys

Salut manté aïllades 52 aules, 40 de manera total

Escola andorrana de segona ensenyança d'EncampFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha decidit tancar l'Escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp per un període de 14 dies perquè la corba de contagis baixi per l'elevada xifra d'afectats de coronavirus al centre i fixar l'obligatorietat de portar mascareta a les aules a partir dels 12 anys a tots els sistemes educatius. L'aprenentatge continuarà al centre tancat de manera telemàtica i el retorn a les aules es preveu inicialment per al 21 d'octubre, tot i que el tancament es podria prorrogar.

El ministre Eric Jover ha explicat que no es disposa encara del resultat del cribratge que s'ha fet a tot el personal i i tots els alumnes d'Encamp després que dilluns hi hagués 11 classes totalment aïllades per positius i una de manera parcial però que la decisió s'adopta perquè els tècnics de Salut han proposat el tancament perquè "a la majoria d'aules testejades hi ha positius" i el titular de Salut ha reblat que la malaltia no afecta les classes de manera majoritària però si a moltes aules. I ha detallat que s'han trobat 3, 1, 5, 7, 10, 2, ... contagiats en diferents classes i "això mostra que hi ha una atomització de la infecció i que hi ha transmissió fora de les aules i que la majoria dels alumnes s'infecten fora perquè si no hi hauria més casos per classe". Joan Martínez Benazet ha ressaltat que el fet que al centre s'estiguin fent obres i els estudiants hagin de sortir a dinar no és un motiu que hagi augmentat la incidència del virus a l'escola encampadana i ha emfatitzat que si la transmissió s'hagués generat al centre el patró de positius a les aules seria diferent i se'n diagnosticarien 15 o 12 per classe.

La mesura que afecta els centres educatius per evitar més propagació del virus dins del paquet aprovat avui pel Govern és la de la mascareta per als estudiants de secundària que Jover ha recalcat que s'afegeix al model d'unitats de convivència per l'elevada incidència de la malaltia que s'està assolint.

Joan Martínez Benazet ha informat que hi ha 52 classes aïllades al país, 40 de manera total i una dotzena parcialment, i 23 aules més en vigilància passiva. L'escola bressol La Mainada continua totalment aïllada, hi ha una aula tancada a l'escola bressol Dames de Meritxell, i a la guarderia 2 d'Escaldes i dues a la Fundació Privada Tutelar. I ha assenyalat que no hi ha una afectació tan alta a cap centre com el que ha succeït a Encamp.

Les escoles amb classes aïllades s'estenen per tot el Principat i el ministre ha detallat que hi ha 6 aules tancades al Janer, tres al Lycée, dos a la francesa d'Escaldes, una al Sant Ermengol, una a cada centre del María Moliner, una al British College, una a l'andorrana d'Ordino o una a la francesa de la Massana, entre d'altres.

Salut anirà fent cribratges periòdics a les escoles però encara no s'ha decidit quina serà la propera i el ministre ha indicat que s'estan buscant mesures per complementar la TMA actual com poder-la fer amb una mostra de saliva o fer servir el test d'antígens.

tracking