Fins a 240 dies per a obrir un negoci a Andorra

L'auditoria de processos administratius detecta 110 punts de millora per reduir el termini

Gallardo afirma que l'acord amb el PS acabava el 7 d'abril i no tenia més lligamsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un inversor estranger que vulgui obrir un negoci a Andorra triga una mitjana de 240 dies des que inicia els tràmits fins que obre el comerç. Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a partir de les dades obtingudes en una auditoria de processos que s'ha impulsat des del Govern. El ministreha destacat que aquest procés és "molt feixuc" i que en algunes ocasions ha provocat que l'inversor "llenci la tovallola".
Un fet que es vol evitar des de l'executiu. De fet, Gallardo també ha detallat que amb l'auditoria han detectat fins a 110 punts de millors que afectentant a aspectes de la normativa, com canvis operatius i organitzatius, però sobretot tecnològic. De fet, un dels problemes que ha destacat és que molts tràmits se segueixen fent de manera manual i això en dificulta l'arxiu i la traçabilitat.
Un altre dels elements clau per al ministre és evitar la duplicitat entre el comú i el Govern pel que fa a les demandes d'informació al possible inversor, afavorint així compartir informació entre les dues administracions. En aquest sentit, el ministre ha subratllat en tot moment que no es vol envair les competències dels comuns sinó agilitzar els tràmits. Així doncs, les administracions mantindrien els ingressos que obtenen a través de la documentació però es vol evitar la doble comprovació actual que efectuen les dues entitats.

Els primers canvis, el 2021
Gallardo ha explicat que la reserva de la denominació social i la tramitació de la inversió estrangera directa es podrà fer digitalment el primer trimestre del 2021. Sobre aquests tràmits, ha especificat que la resolició serà automàtica i la denominació social serà molt més ràpida. "Vam decidir no començar amb el procediment més complex perquè podria suposar una inversió més gran quant a temps", apuntava. El repte més gran serà digitalitzar el registre de comerç, i començaran a plantejar-lo a partir del març de l'any que ve: "Abans s'ha de solucionar el coll de botella que es produeix en algun procés com la dualitat entre el Govern i el comú".
tracking