Blockchain

La futura llei permetrà l'emissió de criptomonedes i altres títols digitals

Preveu la creació d’un mercat internacional dels actius matriculats al país

La futura llei permetrà l'emissió de criptomonedes i altres títols digitalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El blockchain i els tokens han arribat per convertir-se en un element important de l’economia internacional. Els estats es troben en plena cursa per regular el nou marc dels actius digitals, que van molt més enllà del Bitcoin, l’Ethereum o altres criptomonedes. Els tres grups parlamentaris que integren el govern tripartit treballen en la nova legislació, que figura en el programa Horitzó 2023 que ha preparat el Govern, amb l’objectiu de poder-la presentar a tràmit parlamentari abans de final d’any i amb la voluntat que es pugui aprovar al llarg del 2021.

Un dels trets més destacats del text, que es troba força avançat, és la possibilitat que Andorra aculli emissions locals i internacionals d’actius digitals, ja siguin criptomonedes o títols. Així regularà les ofertes inicials de monedes o tokens, conegudes com a ICOs o Initial Coin Oferings.

L’objectiu, però, és anar més enllà i crear una plataforma que reculli tots els actius digitals emesos al país amb l’objectiu d’atreure inversors externs, un autèntic mercat de valors però a través del blockchain. Fins i tot ja està agafant força un possible nom d’aquesta plataforma: Andorran Digital Exchange (Andex).

El conseller general de Demòcrates per Andorra, David Montané, apunta que la llei haurà de crear “les bases perquè hi hagi un mercat digital. Els inversors han de tenir seguretat jurídica per operar a Andorra i des d’Andorra”.

El nou marc legal parteix de la catalogació de les diferents modalitats de tokens, la unitat de valor digital i que inclou des del bitcoin fins a vals d’empreses. Així diferencia entre currency token o criptomonedes; les utility token que usen les empreses per obtenir finançament; les security token, de caràcter financer; o els asset token, referenciats a béns immobiliaris.

El Govern i els grups que hi donen suport es mostren convençuts que Andorra pot ser una plaça interessant per a les finances digitals. Tot i que algunes jurisdiccions ja han fet molts passos en l’àmbit del blockchain i les criptomonedes, Montané considera que serà “una legislació molt avançada que ens permetrà tancar el cercle”.

Regles del joc clares

Com qualsevol activitat financera cal una àmplia regulació que estableixi, en paraules del conseller, “unes regles del joc clares”. Totes les empreses o entitats que operin amb actius digitals estaran obligades a obtenir una llicència, lliurada per una entitat supervisora. Els tres grups que treballen en el text –DA, L’A i CC­– estudien en aquests moments si l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) ha d’assumir aquesta activitat de control o caldrà delegar-la en un organisme de nova creació. En tot cas, si l’AFA, que ja supervisa el sistema financer, acaba assumint aquestes les tasques, caldrà reforçar la seva estructura amb professionals amb domini de les noves tecnologies. En tot cas, qualsevol emissió d’actius haurà de disposar de l’anomenat passaport digital, que actua com a garantia, i fixa les característiques i con- dicions del producte.

Els bancs no haurien de quedar al marge d’aquest nou escenari que s’obre amb la irrupció del blockchain o les cadenes de blocs. “Amb aquesta regulació tenen l’oportunitat de reconvertir-se en altres activitats complementàries al que ja estan fent”, apunta Montané, que explica, per exemple, que sol·licitant una llicència suplementària podrien custodiar o administrar actius digitals o fer tasques d’assessorament sobre inversions digitals als seus clients.

Un altre dels elements que contemplarà la llei és la possibilitat que el Govern faci una emissió d’una moneda nacional pròpia que pugui ser utilitzada, per exemple, en intercanvis entre les administracions, amb els proveïdors o amb els ciutadans.

UN DELS QUARANTA TEXTOS LEGALS INCLOSOS AL PLA D'ACCIÓ DEL PROGRAMA HORITZÓ 23

La llei dels actius digitals és un dels quaranta textos legals vinculats al desenvolupament del programa Horitzó 23, el pla d’acció de l’executiu per al període comprès entre el 2020 i el 2023. En algun cas es tracta de modificacions de lleis ja en vigor com la de contractació pública, la de marques i patents, la del Comerç per introduir-hi el comerç electrònic o la dels serveis de confiança electrònica. Aquest darrer text legal, que es troba a tràmit parlamentari des del passat mes de novembre, està molt relacionat amb la d’actius digitals, ja que homologa la tecnologia blockchain en les certificacions electròniques. En altres, es tracta de projectes nous, en molts casos vinculats a la transformació digital del país, la sostenibilitat o la innovació. En serien exemples la Llei de fusió de l’Institut d’Estudis Andorrans, Actua Tech i l’Observatori de la Sostenibilitat perquè la recerca es concentri en un únic organisme, la Llei d’accés electrònic a l’Administració de Justícia o la Llei d’emprenedoria i economia digital. També es troba en fase d’estudi al Consell general el projecte de llei dels esports electrònics, que regula aquesta activitat emergent amb l’objectiu de facilitar la implantació a Andorra d’empreses especialitzades d’aquest sector.

tracking