Reportatge

Del Facebook a la Batllia

Una publicació d’un conflicte familiar en un mitjà de comunicació provoca l’enuig de part dels parents i l’inici d’una discussió a través de les xarxes socials que acaba en mans de la justícia. Corts condemna l’acusat a 15 dies d’arrest nocturn condicional i 500 euros.

Del Facebook a la BatlliaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quinze dies d’arrest nocturn i 500 euros en concepte de responsabilitat. Aquesta és la pena que ha de complir un andorrà que va insultar i ofendre la seva excunyada a través de les xarxes socials arran d’una discussió familiar per haver publicat en un mitjà de comunicació la problemàtica que patia la mare (la víctima) amb el seu fill, que tenia dificultats d’insersió. Els fets es remunten al juliol del 2018, quan el tiet patern del jove decideix difondre a través de Facebook un post on insulta la progenitora dient-li textualment: “Es un verdadero parásito social que intenta empalmar baja tras baja prácticamente desde el día en que su hijo nació” i “que si nosotros hacemos todo lo que ella no hace, es por su nulidad absoluta como madre”. Un dia abans, coincidint amb l’aniversari del fill, la mare també havia tingut una discussió amb l’àvia paterna a través de la mateixa xarxa social en la qual la padrina li va dir “vete a la mierda”, a la qual cosa la progenitora va respondre “eso usted, poca vergüenza maleducada, donde no hay no puedes sacar”, i va acabar la conversa l’àvia amb “a cada cerdo le llega su San Martín, estás muerta y enterrada”.

La sentència dictada el propassat 12 d’agost pel Tribunal de Corts va posar de manifest que el tiet havia incorregut un delicte menor d’injúries lleus en considerar una ofensa les expressions esmentades públicament al seu perfil de Facebook i, per tant, estaven a disposició de qualsevol persona que vulgués accedir al text. Quant a l’exsogra de la víctima, el tribunal va manifestar que tenint en compte el context de la conversa i interpretant les expressions en el sentit que solen emprar-se a la zona de la qual és originària, es desprèn que l’àvia li estava dient que tothom acaba rebent les conseqüències dels seus actes i que no vol tornar a saber res d’ella i dona per finalitzada la seva relació. Els magistrats van absoldre-la en considerar que les publicacions no denoten cap amenaça de mort.

Per la seva banda, la defensa dels acusats, es va oposar fermament a la qualificació presentada durant el litigi per la fiscalia i l’acusació particular, i tot i les evidències dels fets provades pels magistrats en la sentència, sol·licitava l’absolució dels seus clients al·legant que en els comentaris a les xarxes no hi havia ànim d’injuriar, sinó, en tot cas de criticar, cosa que no es considera un delicte. Tanmateix, Corts va tenir en compte la petició de la lletrada per rebaixar el pagament de la responsabilitat civil, ja que la mare tenia trastorns mentals previs.

tracking