Pandèmia mundial

La Covid dispara un 20,5% la despesa en baixes de la CASS

Els pagaments per atenció sanita`ria baixen en el primer semestre fins a 46,4 milions, un 7,3% menys que el 2019

Passant de la CASSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les prestacions econòmiques de la CASS on s'inclouen les baixes, les pensions d'invalidesa i les d'orfanesa s'han enfilat a 36,4 milions d'euros en el primer semestre, el que representa un 20,5% més que en els primers sis mesos del 2019, segons ha informat la parapública avui després de la reunió del consell d'administració. Des de la Seguretat Social es puntualitza que "aquest augment ve provocat principalment per les baixes de diagnòstic, sospita i aïllament per contacte de Covid-19".

La despesa de la branca general creix de manera global un 4,1% respecte a l'any passat si es té en compte també la de prestacions sanitàries que ha arribat a 46,4 milions, un 7,3% menys que en els primers sis mesos del 2019. Els ingressos per cotitzacions d'assalariats i de treballadors per compte propi han pujat aquest any un 2,7%, amb 63 milions d'aportacions d'assegurats i 6,1 milions derivats dels que rebien una prestació de pensió o baixa.

Menys ingressos per jubilació

El balanç del primer semestre revela un descens de l'1% de les cotitzacions de jubilació d'assegurats que han estat de 74,3 milions d'euros més els 2,6 milions de la transferència de Govern per cobrir les pensions no contributives. L'alça de la branca de jubilació es registra en la despesa, un 8% superior a la del 2019, amb un total de 52,9 milions més les no contributives.

La CASS ha informat de l'evolució de la xifra d'assalariats en els primers sis mesos que ha crescut un 0,9% respecte l'any anterior, tot i que es registra una baixada al juny de l'1,9%, mentre que augmenta el de treballadors per compte propi un 1,3% amb un total de 6.713. El nombre de jubilats puja fins als 13.857 pensionistes, un 4,3% més que el juny anterior, i la taxa de dependència queda en 3,16 assegurats actius per cada jubilat, un 5,7% per sota de la del juny del 2019.

Cita prèvia per al control sanitari

El consell d'administració ha decidit avui que a partir del 5 d'octubre sigui obligatori demanar cita prèvia per fer tràmits presencials de control sanitari i administratiu. La CASS argumenta que d'aquesta manera s'evitaran les cues que s'estan produint en hores puntes davant de l'edifici de la parapública des de que s'ha limitat l'aforament per les restriccions sanitàries de la pandèmia mundial. la reserva s'ha de fer a l'adreça www.cass.ad/no-faci-cues o al telèfon 870 871. Els tràmits a l'àrea d'atenció al públic de la planta baixa es mantenen com ara sense necessitat de demanar cita.

Per contribuir a facilitar que els tràmits es facin online la CASS formarà treballadors de les cases pairals perquè ajudin els padrins després que el comú de la capital s'hagi adreçat a la Seguretat Social per advertir de les dificultats que té la gent gran per completar els tràmits per Internet.

tracking