Por a viatjar a AndorraARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia mundial de la Covid-19 ha provocat molts canvis en diferents estrats de la societat. I les quotes d’immigració de treballadors temporers a Andorra no són una excepció. Així ho va anunciar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que va augurar una dràstica retallada per a la propera temporada d’hivern. A l’altre costat de l’equació hi ha els treballadors de temporada, majoritàriament argentins, i que al no poder abandonar el Principat fins ben entrat el mes de juny van decidir quedar-se a Europa per tal de fer la temporada d’estiu, amb la voluntat de tornar a Andorra quan s’acabés, per tal de preparar ja la campanya d’hivern sense marxar a Llatinoamèrica.

Aquestes dues situacions, combinades amb unes restriccions més dures per a les persones immigrants de fora de l’espai Schengen, han provocat un cert temor en els temporers argentins que volien viatjar a Andorra per tal de poder treballar durant l’hivern. “Tenim por de viatjar i que ens puguin tractar com a delinqüents a la frontera. L’únic que volem és intentar que ens tornin a contractar, i si no és possible, marxar perquè no tenim cap intenció de quedar il·legals” va indicar la F.S., que va fer la passada campanya a Andorra, es va quedar atrapada per la Covid-19 i tenia intenció de tornar aquest hivern.

Precisament, un d’aquests temporers que va intentar entrar al país i va ser rebutjat va ser el Lautaro. Tal com ell explica, va traslladar-se a Andorra el darrer dia de validesa de la seva visa Schengen, però la policia el va aturar a la duana i li va negar l’entrada en dues ocasions; la segona, amb una detenció de tres hores i un escorcoll. El Lautaro va expressar que “només intentava fer les coses bé, i accedir a Andorra abans que se’m caduqués la visa”.

Hi ha un tercer grup de temporers, que són aquells que ja compten amb un contracte de treball i que tot i així se’ls ha denegat l’entrada. És el cas del Brian, que fins i tot tenia els fills inscrits a l’escola andorrana, que va afirmar que “l’únic que volem amb la meva família és poder viure i treballar a Andorra” i va destacar que “em van denegar el permís de residència i treball perquè les feines eren primer per a qui estava al servei d’ocupació”.

tracking