Pandèmia mundial

Salut detecta 72 nous positius

Els 897 casos de la segona onada superen el total de contagis de la primera fase

El ministre de Salut, Joan Martínez BenazetFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha anunciat aquest migdia que els casos de la segona onada estan ja per sobre dels de la primera amb els 72 nous positius detectats des de dilluns que eleven el total des del juliol a 897, davant dels 855 que va deixar la primera fase de la pandèmia de la Covid-19 al Principat. Els malalts actius són 497, de 1.753 infectats, i les recuperacions arriben a 400 persones amb les altes dels dos últims dies, amb un global de 1.203.

L'hospital té set pacients hospitalitzats i dos d'ells estan a l'UCI amb ventilació mecànica, un d'ells ha estat intubat aquest matí. Joan Martínez Benazet remarca que la pressió sanitària és baixa i que no té res a veure amb el que passava al març i a l'abril quan es va arribar a 65 malalts hospitalitzats i fins a 19 afectats a cures intensives amb intubació mecànica. I ha recordat que l'ocupació de l'UCI aleshores era molt elevada i es temia pel risc de tenir un col·lapse sanitari que no va arribar a produir-se.

Martínez Benazet ha manifestat que hi ha molts casos de persones contagiades però confia que s'aplanarà la corba amb les restriccions que s'han adoptat aquesta setmana. I ha demanat a la població que respecti el confinament i les mesures per limitar les relacions socials per frenar l'epidèmia. El ministre ha explicat que la incidència acumulada és de 2.142 per cada 100.000 habitants pròpies d'una gran ciutat i ha recordat els factors específics d'Andorra que contribueixen a propagar la infecció d'altra densitat de població, gran quantitat de visitants i gran mobilitat dels ciutadans del país a l'estranger, i que l'evolució puntual de la pandèmia servirà per decidir si es celebren esdeveniments com l'Andorra Shopping Festival.

El titular de Salut afirma que hi ha una base poblacional important afectada i insisteix que es detecten casos lleus i asimptomàtics que altres països no diagnostiquen i per això puja el total de pacients amb la Covid-19. I ha incidit que el comportament de la infecció ara és molt diferent perquè no s'ha hagut de fer un confinament general ni hi ha el mateix nivell de pressió sobre el sistema sanitari. El ministre ha detallat que hi ha un 5,9% d'ocupació de llits a l'hospital respecte la capacitat disponible i en el cas dels malalts amb ventilació l'ocupació és del 3,8% dels recursos disponibles.

Protegir la salut de l'economia

El ministre ha destacat que les restriccions de les activitats familiars i socials que hi ha ara són temporals i es decidirà quines mesures cal mantenir o aplicar de nou en funció de l'evolució dels contagis. Ha recordat que la taxa de reproducció de la malaltia ara és de l'1,45% i l'objectiu és situar-la per sota de l'1% "i ho aconseguirem amb el comportament de la població" perquè han insistit en la necessitat de protegir l'economia "perquè vivim del turisme" i s'han de mantenir les activitats obertes. Martínez Benazet ha remarcat que "necessitem de l'economia de l'hivern perquè si no funciona l'economia hi haurà altres problemes de salut per la crisi social i econòmica" que es podria produir insistint que la pandèmia "arreu del món no està bé i no s'ha acabat".

Joan Martínez Benazet ha subratllat que la taxa de letalitat és del 3,2%, que ha considerat baixa, i que l'edat dels contagiats ha baixat respecte la primera fase de la pande`mia perquè "la gent gran es protegeix més" i és en les relacions socials quan hi ha relaxament de les mesures de protecció. I ha puntualitzat que es van fer cribratges als centres sociosanitaris, aquesta setmana s'està fent proves, i per ara no hi ha afectació entre els residents.

El ministre ha comentat en la compareixença d'aquest migdia que estan valorant l'adquisició de test d'antígens que serien un complement amb les TMA per identificar casos de coronavirus, tot i que ha indicat que no hi ha evidència científica respecte la sensibilitat d'aquestes proves. I ha assenyalat que es farien servir per als cribratges escolars, els dels centres sociosanitaris i els de persones vinculades al turisme que està previst anar fent-ne.

tracking