Pandèmia mundial

Un 40% dels ciutadans creu que l'economia es recuperarà en 2 o 3 anys

El CRES ha presentat aquest matí els resultats de l'enquesta feta durant el primer semestre de 2020

Joan MicóA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 40% dels ciutadans enquestats pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) creu que la recuperació econòmica arran de la crisi de la Covid-19 per arribar als nivells d'abans trigarà entre dos i tres anys. Així ho ha fet saber el director del CRES, Joan Micó, durant la presentació dels resultats obtinguts a l'enquesta de l'Observatori del primer semestre de 2020. En aquest sentit, un 27%, dels quals gairebé la meitat són joves entre 18 i 24 anys, consideren que la recuperació es farà en menys de dos anys, un fet que també pensen persones amb estudis de formació professional (32,5%) o universitaris (29,5%), estudiants (58%) i treballadors del comerç, hoteleria i serveis personals (36%).

Pel que fa a les conseqüències que hi haurà al país després de la Covid-19, un 79,2% de la població preguntada considera que seran molt (22%) o bastant greus (57%), mentre que un 19% pensa que seran lleus i un 1,5% que seran gens greus. L'estudi del CRES també destaca que els més pessimistes amb les conseqüències econòmiques i laborals que hi haurà a Andorra són els enquestats de nacionalitat portuguesa i francesa, ja que entre un 85% i un 86% diuen que seran molt o bastant greus, i també ho diuen els ocupats com a personal administratiu (86%), els professionals o tècnics (82%), els que estan de baixa (87%) o a l'atur (81%) i els jubilats (81%).

Un 41,5% dels enquestats també creu que la recuperació serà més ràpida a Andorra que als països veïns, tot i que un 30% diuen que es farà a la vegada i un 24% serà més lenta. Les respostes sobre la situació econòmica personal de la població preguntada deixa entreveure que un 42% considera que és bona mentre que només el 8% i el 2% diuen que és dolenta o molt dolenta,respectivament. Els més joves, un53%, diuen en major proporció que la seva situació econòmica personal és bona o molt bona i aquesta valoració disminueix en augmentar l'edat. Els enquestats de nacionalitat portuguesa són els que més qualifiquen la seva situació econòmica de regular (60%) i les persones amb estudis universitaris són les que més diuen que la seva situació econòmica és bona o molt bona (62%). Pel que fa a l'ocupació el CRES ha observat que els que en major proporció consideren que la seva situació és bona o molt bona són els estudiants (58%), els directius, propietaris i 42 comandaments intermedis (56%), el personal administratiu (58%) i els professionals i tècnics (65%), mentre que els treballadors no qualificats (60%), els treballadors de la indústria i la construcció (58%) i els jubilats (56%) la qualifiquen majoritàriament de regular, i els que més consideren que la seva situació és dolenta o molt dolenta són els aturats (51%). Així mateix, un 66% creu que la seva situació està igual que abans de la pandèmia i un 30% ha respost que ha empitjorat. Només el 3% creu que ha millorat i el CRES destaca que aquesta minoria són homes, joves entre 18 i 24 anys, treballadors de la indústria i la construcció, els professionals i tècnics i els estudiants. Les dones, els grups de més edat, els aturats i els treballadors del comerç, hoteleria i serveis personals, són els que més diuen que ha empitjorat.

tracking