Medi ambient

Els banders insten a “no molestar” els ossos si algú se'ls troba a la muntanya

Un naturalista andorrà va gravar fa uns dies un exemplar a uns 400 metres de territori andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del cos de banders, Ferran Teixidó, va explicar ahir que l’os que el naturalista andorrà Sergi Gastó va gravar des del pic de Santfonts a la Massana passejant per territori català a uns 400 metres d’Andorra, “està ben controlat”. Teixidó va afirmar que “es tracta d’un animal jove i que amb tota seguretat estava buscant carn i pretenia caçar algun mufló”. No obstant això, el cap dels banders va recomanar que no es busqués “la foto” de l’animal i que no se’ls havia de molestar. A més a més, Teixidó va afegir que “estem en una xarxa i en contacte constant amb els Agents Rurals catalans”, i va explicar que “per tal de controlar els animals el que fem és impregnar uns cablejats amb un atraient i llavors en passar-hi l’os podem recollir restes de pèl o excrements. És molt important analitzar la genètica per saber el seu comportament: si és un depredador o és més tranquil, perquè tots tenen un comportament diferent”.

Centre de cria de perdiu xerra

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va anunciar que a la tardor s’alliberaran 650 exemplars de perdiu xerra. Calvó va fer aquest anunci en una visita al centre de cria de perdiu xerra, a Llumeneres, on va dir que “des del ministeri, hem estat a favor d’aquest projecte (del centre de cria) des del primer moment”. La ministra va afegir que “hem de tenir en compte que estem davant d’un exemplar autòcton del país i que, per tant, el fet de poder dur a terme la tasca que es fa des del centre no és només cinegètica i per la caça, sinó que forma part de la preservació i consolidació d’aquesta espècie de perdiu”.

La ministra també va explicar que es treballa amb una ampliació del centre de cria, amb un nou volador i que aquesta inversió anirà a càrrec de la Federació de Caça i Pesca. A banda de les perdius que s’alliberaran, en quedaran unes 120 al criador per tal de preparar la generació per l’any vinent.

Per la seva part, el president de la Federació de Caça i Pesca d’Andorra, Josep Maria Cabanes, va explicar que el centre de cria de la perdiu xerra “és l’únic al món” i que, per aquest motiu, ha despertat l’interès de les regions veïnes com la de l’Arieja i de Catalunya “per tenir alguna forma de cooperació i col·laboració en el futur” en el manteniment d’aquesta espècia del Pirineu.

ES MANTÉ LA SETMANA DE L'ISARD

La ministra Sílvia Calvó i el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, van confirmar ahir que, si no hi ha cap esdeveniment imprevist derivat de la pandèmia mundial de la Covid-19, la Setmana de l’isard tirarà endavant tal com estava prevista entre el 13 i el 20 de setembre. Pel que fa a la quantitat de caçadors que hi prendran part, s’estima que la xifra estarà entorn dels 576. Calvó va destacar que el bon recompte d’isards d’enguany era “gràcies a la bona gestió”.

Els banders insten a “no molestar” els ossos si algú se'ls troba a la muntanya

tracking